SCUMPIRI: Au explodat preţurile la legume în piaţa centrală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Prodana, producător agricol din Islaz
Daniela Prodana, producător agricol din Islaz

  Legumele de sezon sunt pe sfârşite în piaţa centrală din Alexandria, iar comercianţii au profitat de ultimele zile de recoltă şi au  dublat preţurile.  Gospodinele care nu şi-au pregătit conservele pentru iarnă, spun că la preţurile mari din această perioadă,  vor umple cămările doar cu gogonele.

  În Piaţa Centrală din Alexandria  preţul legumelor de sezon s-a dublat, acum,  la final de toamnă.  Roşiile au ajuns la 5-6 lei pe kilogram, după ce săptămâni  în şir preţul a  fost de 3 lei pe kilogram. Castraveţii au  ajuns de la 2 lei la 4,5 lei kilogramul, iar gogoşarii se vând acum cu 5 lei. Până şi gogonele, care rămân varianta de criză pentru murături,  se vând săptămâna aceasta cu 2 lei, după ce săptămâna trecută preţul a fost de doar 1 leu pe kilogram.
  Comercianţii din piaţă au şi o explicaţie pentru dublarea preţurilor. „ Astea sunt ultimele legume de grădină.  Mai am o serie de roşii în solar cu care voi veni săptămâna asta la piaţă. Săptămâna viitoare, gata, nu mai venim cu roşii. Astea au fost. La fel şi cu gogoşarii de grădină. Săptămâna viitoare nu vor mai fi. Au anunţat vreme rece , pică buma şi s-a zis cu legumele de grădină „ ne-a spus Daniela Prodana, producător agricol din Islaz. Şi pieţarii care vând castraveţi spun că aceste legume sunt pe sfârşite , justificând astfel dublarea preţului. „ Peste o săptămână nu o să mai vedeţi castraveciori de grădină aici. Vor fi doar din ăia turceşti, iar preţul va fi şi mai mare, deşi nu există comparaţie la calitate. Aşa s-a întâmplat în fiecare an, legumele sunt mai scumpe la sfârşit de sezon” ne-a spus şi Toma Nedelea, proudcător agricol din Ţigăneşti.
  Singurii care menţin acelaşi preţ sunt producătorii de varză. Varza de vinde tot cu 1 leu pe kilogram, iar ţăranii veniţi din diferite comune din judeţ spun că vor menţine acest preţ. „ La noi acum e vârf de sezon. Sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie este perioada în care lumea cumpără varză pentru murat. O dăm cu 1 leu pe kilogram că avem destulă şi varza mai ţine, chiar dacă s-a făcut frig” ne-a spus Tudor Gălan, producător agricol din Bragadiru.
  Gogonelele, cea mai ieftină variantă de murături
Gospodinele din Alexandria care nu şi-au pregătit încă murăturile şi conservele de iarnă , au renunţat la castraveţi şi gogoşari. Varianta de  criză a murăturilor din acest an o reprezintă gogonelele ,  cele mai ieftine legume din piaţă.  „ Iau cinci kilograme de gogonele  cu 10 lei,  că atâta îmi mai permit. Astea sunt singurele murături pe care o să le fac. La 5 lei cât sunt gogoşarii sau 4,5 lei pe kilogram cât sunt castraveţi, nu pot să iau, că ar trebui să dau un sfert de pensie pentru conserve şi nu aş mai avea cu ce să trăiesc” ne-a spus Lidia Vasian, o alexăndreancă de 58 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite