S-a pus lacătul pe încă 26 de şcoli din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  După ce anul trecut 90 de unităţi de învăţământ au dispărut de pe harta învăţământului teleormănean, ca urmare a comasării, alte 26 de şcoli şi-au închis definitiv porţile vara aceasta. Sute de elevi vor învăţa din toamnă la alte şcoli, dar deocamdată nu există suficiente micorbuze.

  Finanţarea per elev a închis în Teleorman până acum 116 şcoli. Primele 90 de unităţi au fost închise anul trecut, în urma deciziei luate la nivelul Inspectoratului Şcolar Teleorman care a considerat că din cauza numărului mic de elevi acestea nu se mai puteau susţine financiar. Pe cele 90 de şcoli s-a pus lacătul, elevii au ajuns la alte unităţi, iar profesorii la alte catedre. Povestea se repetă anul acesta din acelaşi motiv, iar IŞJ Teleorman închide alte 26 de şcoli din cauza numărului mic de elevi. “Şcolile care se închid au între 100 şi 150 de elevi, iar legea prevede un număr de 300 de elevi pentru a putea funcţiona. Sunt şcoli cu puţini elevi, clase în care se predă simultan sau dublu simultan. Este şi în beneficiu elevilor să înveţe în clase compacte”, a motivat inspectorul general Constantin Amarie. Printre şcolile care şi-au închis definitive porţile vara aceasta şi nu şi le vor mai deschide la toamnă se numără unităţi din Merişani, Tecuci, Balta Sărată, Clăniţa, Cucuieţi , Blejeşti. Sericu, Dulceanca, Coşoteni, Albeşti, dar şi Alexandria.
Comasarea loveşte şi şcolile din Alexandria
Două unităţi şcolare din reşedinţa de judeţ îşi pierd personalitatea juridică . La Liceul teoretic “ Constantin Noica” care avea clasele I-XII, dispar clasele de şcoală generală, iar elevii de aici vor fi duşi din toamnă la Şcoala generală nr. 5. “ La Liceul “ C-tin Noica” erau aproximativ 80 de elevi la clasele I-VIII, cam 12-15 pe clasă. Nu se putea susţine financiar din cauza numărului mic de elevi”, a mai spus inspectorul general. De voie , de nevoie, decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman a fost acceptată de conducerea şcolii care admite faptul că în context actual în care unitatea va primi bani în funcţie de numărul de elevi, nu ar fi putut supravieţui. O altă şcoală din oraş care îşi pierde personalitatea juridică este Şcoala general nr. 6.  Aceasta  se comasează cu Şcoala “Alexandru Colfescu”, dar elevii vor rămâne să înveţe  în acelaşi local.
Localurile şcolilor ar putea fi transformate în after-school-uri
Cele 116 şcoli închise sunt în acest moment clădiri nefuncţionale. Administrarea lor revine autorităţilor locale, dar acestea nu vor putea face orice cu ele. “Primăriile le pot utiliza în funcţie de necesităţi pe plan local, dar nu le pot schimba destinaţia de spaţii de educaţie. S-ar putea face acolo centre after school şi chiar avem un primar care a venit cu propunerea aceasta. Se pot face muzee, cămine cultural, expoziţii”, a mai spus inspectorul general Amarie. Metodologia privind înfiinţarea şi funcţionare centrelor after-school va fi gata în august şi în funcţie de aceasta, primarii din Teleorman ar putea transforma foştile şcoli în centre after-school.
Nu sunt microbuze pentru transportul elevilor
Teoretic, din toamnă, odată închise şcolile, elevii din cele 24 de sate vor învăţa la şcolile de centru din comunele aparţinătoare. Practic, nu se ştie cu ce vor ajunge acolo. Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut o evaluare şi a conluzionat că ar fi nevoie de 19 microbuze. A trimis solicitare către Ministerul Educţiei şi speră ca, până la toamnă, problema să fie rezolvată.
CASETĂ
În Teleorman funcţionau în 1990, 556 de unităţi de învăţământ. Dacă în anul şcolar trecut au funcţionat 407 unităţi, din toamnă vor mai rămâne  doar 381 de şcoli. Şi numărul de elevi a scăzut din 1990 îngrijorător. Dacă în urmă cu 21 de ani, în judeţ erau peste 85.000 de elevi, acum au mai rămas doar 55.000 de elevi şi preşcolari. Oficialii pun scăderea numărului de elevi din şcoli pe seama populaţiei îmbătrănite din judeţ şi a sporului natural negative care persistă de peste 15 ani.
 

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite