Primarii din judeţ nu sunt interesaţi de cursurile organizate de ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Potrivit unui raport întocmit de conducerea ISU Teleorman, doar şase primari şi viceprimari au mers la cursuri de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă. Viceprimarul din Beciu, Gabriel Ionuţ Milea a primit amendă de 100 de lei pentru că nu vrut să fie reprogramat.

  Potrivit legislaţiei în vigoare, conducerea fiecărei administraţii publice locale este obligată să meargă la cursuri de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă. Numai că edilii locali teleormăneni nu sunt interesaţi să participe la aceste cursuri, deşi legea prevede sancţiuni pentru cei care nu se conformează. „Conform Planului de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă în anul 2011, avizat de IGSU şi aprobat de Instituţia Prefectului judeţului Teleorman, la aceste cursuri au fost planificaţi, în perioada 31.01-25.03.2011, 7 primari şi 12 viceprimari”, a spus şeful ISU Teleorman, col. Liviu Sorinel Sandu. Procentul cu cei prezenţi este foarte mic, având în vedere faptul că au fost planificaţi 19 edili teleormăneni şi au mers şase. „Procentul de participare planificat a fost de 31,57%, 19 planificaţi, dintre care 6 prezenţi”, a adăugat inspectorul şef. Situaţia a ajuns şi în atenţia prefectului judeţului. Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă se face la Centrul Zonal Craiova, iar singurii care au răspuns prompt la invitaţia inspectoratului, pentru primul curs organizat anul acesta au fost primarii din Năsturelu, Liţa, Moşteni şi viceprimarii din Botoroaga, Băbăiţa şi Blejeşti. Ceilalţi 13, respectiv edilii şefi din Mavrodin, Mereni, Lisa şi Nanov, precum şi viceprimarii din Balaci, Beciu, Beuca, Bogdana, Brînceni, Bragadiru, Bujoru, Bujoreni şi Buzescu au fost reprogramaţi.
  Cadrele de la protecţia civilă spun însă că aceste cursuri sunt obligatorii pentru că edilii locali trebuie să ştie cum să gestioneze situaţiile de urgenţă de la nivelul fiecărei localităţi. „Trebuie să înveţe să gestioneze managementul situaţiilor de urgenţă de la nivelul localităţii, până ajunge personalul specializat de la noi. De asemenea, trebuie să ştie cum să pregătească populaţia”, a spus şi Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman.

Primăria Beciu nu vrea să audă de aceste cursuri
  Deşi de fiecare dată când se întâmplă câte o catastrofă, administraţia locală este prinsă pe picior greşit, atunci când trebuie să meargă să se pregătească pentru astfel de situaţii, edilii nu se arată interesaţi. Dacă în celelalte localităţi, primarii şi viceprimarii se reprogramează şi până la urmă merg la cursuri, la Beciu, cadrele militare de la protecţia civilă nu găsesc înţelegere la edilii locali. „Pentru remedierea situaţiei privind prezenţa la aceste cursuri, personalul absent a fost replanificat, iar domnul Milea Gabriel Ionuţ, viceprimar al comunei Beciu a fost sancţionat contravenţional”, ne-a mai spus col. Liviu Sorinel Sandu. Amenzile nu sunt foarte mari, tocmai de aceea edilii nu se sperie atunci când sunt sancţionaţi. „Viceprimarul din Beciu a fost amendat cu suma de 100 de lei, din cauza faptului că nu a vrut să fie reprogramat. Dacă la ceilalţi s-a găsit înţelegere, acesta a manifestat indiferenţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite