Primăria Alexandria, corigentă la accesarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Alexandria se numără printre puţinele oraşe din ţară care până la acest moment nu a realizat nici o investiţie cu bani europeni. Edilii spun că au depus proiecte, au întrunit puncjate, dar nu au primit finanţare din cauza fondurilor insuficiente.

  Fondurile europene care ar putea ajuta la dezvoltarea oraşului, întârzie să apară la Alexandria. Edilii alexăndreni par ghinionişti când vine vorba de accesarea fondurilor de la Uniunea Europeană. Fie depun proiecte şi nu obţin finanţare, fie obţin aprobare, dar proiectele se blochează din cauza contestării licitaţiilor. Primarul Victor Drăguşin susţine că vina nu îi apaţine, pentru că intenţii bune au existat. „Am depus în 2009, opt proiecte pentru obţinerea de fonduri europene. Avem doar trei aprobate”, spune primarul Victor Drăguşin. Cele trei proiecte pentru care Alexandria a obţinut, teoretic, finanţare vizează modernizarea traficului rutier, crearea unui sistem de supraveghere de tip Big Brother şi extinderea luminatului public în tot oraşul. Municipalitatea a semnat contractul de finanţare pentru cele trei proiecte în august 2010, în valoare de 40 de milioane de lei şi cum termenul de implementare prevăzut în proiect a fost de 15 luni, proiectele ar trebui să fie finalizatea anul acesta. 
  Nu s-a făcut nimic, deşi termenul de implementare expiră peste cinci luni
În noiembrie ar trebui să avem, aşa cum a promis edilul –şef  Victor Drăguşin “iluminat ca-n Paris, trafic rutier ca-n Germania şi siguranţă ca-n Moscova”. Cum licitaţiile de la toate cele trei proiecte au fost contestate, până acum nu s-a făcut nimic concret. “Toate licitaţiile se află în diferite faze de contestare. La una dintre ele ni s-a contestat caietul de sarcini, de către o firmă care nici măcar nu a participat la licitaţie”, spune primarul. Când vor demara efectiv proiectele şi când alexndrenii vor vedea în oraş investiţiile cu bani europeni aduşi de primărie, nu se ştie. Edilii invocă probleme cu licitaţiile contestate şi aşteaptă soluţionarea acestora de către instituţiile competente.
Au vrut bani europeni, adăpost şi harta GIS a Alexandriei
Proiectele depuse de primărie care, deşi au întrunit punctajul, nu au fost aprobate au vizat refacerea etajelor I, II şi III de la Adăpostul temporar pentru persoanele aflate în dificultate, reabilitarea parcurilor, realizarea unei hărţi GIS (Geografic Instrumental System), un ortofotoplan care identifica discrepantele dintre titlurile de proprietate si planurile cartografice. ”Nu mi s-a aprobat, deşi am întrunit punctajele. Proiectele erau bine întocmite, numai că pe domeniile acestea de finanţare erau puţini bani şi s-a făcut selecţie. Nu ştiu cum au ales”, a mai spus primarul. Autorităţile locale nu au mai depus niciun proiect în acest an. În lipsa banilor europeni, edilii vor să facă investiţii în oraş, apelând la credite.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite