40.000 de porci, tăiați de Ignat în Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăierea începe cu o cruce, pe care se presară sare
Tăierea începe cu o cruce, pe care se presară sare

  Mulți teleormăneni s-au trezit cu noaptea în cap azi-dimineață pentru a se pregăti de Crăciun. În această perioadă sunt tăiați în județ aproximativ 80.000 de porci, dintre care jumătate doar astăzi, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare.

VEZI RITUALUL DE TĂIERE A PORCULUI

Tradiţia spune că, în data de 20 decembrie, când se sărbătoreşte Ignatul este şi ziua în care creştinii-ortodocşi obişnuiesc să taie porcii de Crăciun. De asemenea, de Ignat sunt legate o serie de superstiţii, cum ar fi că, noaptea trecută, porcul a visat cuţitul. O altă superstiţie ar fi că la tăierea porcului participanţii ar fi bine să se ungă cu sânge pe obraji ca să fie sănătoşi tot anul care vine. În această zi porcul nu mai este considerat un animal murdar, ci devine unul sfânt.
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman (DSVSA) estimează că, anul acesta, de Crăciun, în judeţ vor fi sacrificaţi peste 80.000 de porci. „Estimăm că în gospodăriile cetăţeneşti se vor tăia anul acesta în jur de 80.000 de porci. Pot să spun că la noi în judeţ nu există, în magazine, carne de porc importată. Magazinele se aprovizionează de la abatoarele judeţene", ne-a spus directorului executiv al DSVSA, Marius Stan.

Tăierea porcului începe dis-de-dimineaţă

Familia Sandu s-a trezit dis-de-dimineaţă şi a ieşit în curte pentru a se pregăti de tăierea porcului. Şi-au chemat câţiva vecini mai pricepuţi şi, în jurul orei 7.30, l-au scos din adăpost pe Benone, porcul crescut în gospodărie. Ionel Sandu, în vârstă de 45 de ani, spune că păstrează tradiţia şi nu taie niciodată porcul înainte de Ignat. „Aşa am pomenit de la părinţii noştrii şi în fiecare an, pe 20 decembrie, programăm tăierea porcului. Ne-am pregătit cele necesare încă de aseară pentru ca astăzi să nu dăm din colţ în colţ şi să nu avem toate lucrurile pregătite", ne-a spus bărbatul.
Soţia lui Ionel nu asistă la momentul tăierii porcului, dar pregăteşte în bucătărie o cafea şi o ţuică fiartă pentru că afară sunt minus 10 grade. „Eu nu am treabă decât după ce îl tranşează, până atunci e treaba bărbaţilor. După aia, eu trebuie să-mi pun totul la locul lui, să pun carnea la congelator şi zilele următoare să fac preparatele din porc", spune Viorica Sandu, de 43 de ani. În schimb, afară, în curte, după ce l-au sacrificat, cei patru bărbaţi au adus deja paiele pentru a pârli animalul. „Noi nu folosim arzător. Am încercat într-un an şi nu ne-a plăcut şoriciul, nu mai are acelaşi gust. Tot paiele sunt cele mai bune, îl pârlim pe toate părţile şi cu ocazia asta ne mai încălzim şi noi", a adăugat bărbatul.
 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite