Poliţia locală s-a înfiinţat la Alexandria, doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali alexăndreni au aprobat înfiinţarea Poliţiei locale, doar pentru că aşa cere legea. Instituţia nu va funcţiona pentru că nu există personal specializat şi nici suport tehnic, iar primarul Victor Drăguşin susţine că va cere desfiinţarea ei, dacă Guvernul nu aprobă o organigramă extinsă.

  Actul normativ care reglementează înfiinţarea poliţiei locale a apărut pe 29 decembrie, iar aleşii locali de la Alexandria au aprobat ieri, înfiinţarea acestei instituţii pe plan local. De la înfiinţare, până la funcţionare e cale lungă, a recunoscut primarul Victor Drăguşin. „Poliţia locală va trebui să funcţioneze în cadrul numărului de 49 de angajaţi, câţi are acum Poliţia Comunitară. Dar, poliţia locală are atribuţiuni extinse. Mă refer la poliţia comercială, poliţia de mediu, poliţia disciplinei în construcţii, însoţirea inculpaţilor de la locul de detenţie, la tribunal sau la parchet, siguranţa şi dirijarea circulaţiei rutiere, fără dreptul de a acorda amenzi sau de a pune radare. În contextul în care vor trebui să rămână 49 de angajaţi, această instituţie nu va putea să funcţioneze”, a spus edilul şef al Alexandriei.
Autorităţile locale recunsc că numărul mic de agenţi comunitari nu este singura problemă. După ce că sunt puţini, comunitarii din Alexandria sunt şi nepregătiţi. “În rândurile salariaţilor nu sunt oameni de specialitate, aici mă refer la ceea ce înseamnă comerţ, mediu  şi disciplina în construcţii”, a mai spus primarul.
  Primarul spune că va desfiinţa poliţia, dacă nu  se extinde organigramă
Nici nu s-a născut bine poliţia locală la Alexandria, că primarul se gândeşte la desfiinţarea ei. “O să înaintez la ANFP  o organigramă funcţională. Dacă Guvernul sau legiuitorul vrea să aibă poliţii locale sănătoase şi puternice trebuie să ne lase să ne facem treaba. Dacă nu, vom desfiinţa poliţia locală pe care abia am înfiinţăt-o astăzi“, a mai spus primarul.
Şi şeful Poliţiei Comunitare Alexandria, Eugen Hainangiu, spune că cei 49 de angajaţi sunt prea puţini pentru ca Poliţia Locală să poată funcţiona. “Aşteptările sunt foarte mari, ne-au transferat multe atribuţiuni. Aşteptăm de la ANFP să vedem dacă se mai fac angajări”, ne-a spus acesta.
  Agenţii comunitari recunosc că sunt depăşiţi de situaţie
Din cei 49 de angajaţi ai poliţiei comunitare, doar 41 efectuează misiuni în teren, în echipaje de câte doi. Aceştia recunosc că abia reuşesc să-şi desfăşoare serviciile de patrulare prin oraş, darămite să mai dirijeze şi traficul, că controleze activităţile comerciale sau să verifice disciplina în construcţii. “Situaţia nu este una tocmai roz. Probabil va trebuie să ne specializăm, vom avea mult mai multe sarcini şi nimeni nu zice că vom fi plătiţi mai bine. Ni se aduc nişte sarcini în plus despre care nu prea ştim multe”, ne-a spus un agent comunitar din Alexandria.
CASETĂ
Potrivit Legii Poliţiei Locale nr. 155/2010, agenţii locali se vor ocupa de ordinea şi siguranţa public, dar vor dirija traficul rutier. Tot ei vor verifica legalitatea lucrărilor de construcţii, salubrizarea străzilor, igienizarea surselor de apă. Instituţia va avea competenţe şi în ceea ce priveşte activităţile comerciale. Agenţii Poliţiei locale vor verifica comerţul din târguri, oboare, comerţul stradal de la legalitatea actelorcomerianţilor, până la normele de afişare a preţurilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite