Peste 300 de firme amendate pentru munca la negru!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  De frica controalelor inspectorilor de muncă, luna trecută, 1000 de angajatori au înregistrat contracte de muncă. ITM Teleorman a făcut şi controale, care s-au finalizat cu sute de amenzi şi un dosar penal.

  După intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, multe nereguli au ieşit la iveală, în urma controalelor efectuate de inspectorii ITM Teleorman. În acelaşi timp, de frica pedepselor care se prevăd în actul normativ, patronii din judeţ au luat cu asalt sediul instituţiei, pentru a înregistra contractele muncitorilor. „Peste 1000 de angajatori s-au prezentat luna trecută la sediul nostru pentru a înregistra contracte de muncă sau pentru a aduce modificări la contracte. Şi la noi în judeţ, noul Cod al Muncii a avut un impact pozitiv”, ne-a spus Emil Ciobanu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Teleorman. Referitor la numărul de persoane cărora li s-a înregistrat un contract de muncă, conducerea ITM susţine că nu poate preciza numărul de persoane angajate în ultima lună, deoarece nu poate accesa baza de date Revisal, care cuprinde toate datele cu privire la angajaţi.
Firmele din judeţ controlate la sânge
Potrivit conducerii ITM Teleorman, luna trecută au fost controlate 217 firme din judeţ. Împreună cu poliţia şi jandarmii, inspectorii de muncă au luat la puricat toate documentele angajatorilor, iar neregulile nu au întârziat să apară. „Am constatat 571 de deficienţe şi am dispus tot atâtea măsuri. De asemenea, inspectorii au aplicat un număr de 326 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 302 pentru munca fără forme legale. Valoarea amenzilor pentru angajatorii care aveau muncitori ce lucrau fără forme legale se ridică la peste 550.000 de lei”, a declarat Emil Ciobanu.
La Turnu, opt persoane nu aveau contracte de muncă
Noul Cod al Muncii spune că dacă o societate primeşte la muncă mai mult de cinci persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă, administratorul se alege cu dosar penal. Un astfel de caz a fost descoperit şi în Teleorman, la începutul lunii în curs, la câteva zile după ce au intrat în vigoare noile prevederi. Inspectorii au verificat o societate care comercializează material lemnos, cu sediul în municipiul Turnu Măgurele, unde au găsit opt angajaţi care munceau la negru. Patronul firmei respective s-a ales cu dosar penal şi riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la doi ani sau amendă penală. „Documentele în acest caz au fost depuse la organele competente în vederea soluţionării”, a concluzionat Emil Ciobanu.

 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite