Paul Şchiopu, economistul care scrie monografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economist de meserie şi  autor de monografii din pasiune, Paul Şchiopu a scris 16 cărţi pentru teleormăneni.A făcut prima expoziţie despre tehnicile de scris şi de calcul care a stat la baza înfiinţării Muzeului Naţional al Contabilităţii

În perioada adolescenţei avea înclinaţii către meşeşugărit şi şi-ar fi dorit să se facă tractorist, dar tătăl său l-a îndrumat către meseria de contabil. „ În 1962 se înfiinţase CAP-ul. Pe vremea aia, cine lucra la CAP ca funcţionar, inginer sau contabil făcea parte din elita satului povesteşte  economistul Paul Şchiopu. A urmat Şcoala Tehnică de Contabilitate Agricolă la Brînceni şi Turnu Măgurele şi şi-a continuat studiile la Liceul agricol din Fundulea.  S-a angajat la 18 ani la  CAP Ulmeni, comuna natală, în funcţia de contabil şi mai apoi a fost promovat contabil la Direcţia Agricolă Teleorman, fiind cel mai tânăr inspector contabil din ţară. A urmat la fără frecvenţă cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Contabilitate şi Economie Agrară. A fost  inspector la Banca Agricolă, contabil şef la Industria Cărnii Teleorman şi director la Agenţia Credit Bank. A scris prima carte în 1996 despre industrializarea cărnii în Teleorman.

A scris 16 cărţi

După prima carte de specialitate, apetitul economistului pentru scris s-a deschis şi au urmat alte 15 cărţii, dintre care 3 monografii.Monografia, ca şi analizele de contabilitate implică cercetare şi poate acesta e motivul pentru care m-a atras acest domeniu ” spune Paul Şchiopu care recunoaşte că e îndrăgostit de trecut. Prima monografie a fost cea a comunei Nanov, localitatea de domiciliu a economistului . „ Am scris-o greu, mi-a luat trei ani, pentru că eu nu eram născut aici. După ce am lansat monografia comunei Nanov, locuitorii din Ulmeni, comuna în care m-am născut mi-au reproşat că nu scriu şi despre Ulmeni. M-am apucat atunci şi de istoria comunei mele natale” povesteşte economistul. Paul Şchiopu a  plecat de la un caiet cu însemnări păstrat de la vârsta de 12 ani. „ Aici notasem eu poveşti de la bunicul meu, de pe vremea când eram copil. Habar nu aveam la vârsta aia că îmi vor folosi” spune Paul Şchiopu. A urmat monorafia comunei Furculeşti. Anul acesta economistul a mai lansat două cărţi:  Camera de Agricultură a judeţului Teleorman (1926-1949) şi Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Teleorman (1864-1949, 1990-2010) şi se pregăteşte să lanseze într-o lună  o istorie a târgurilor, bâlciurilor, oboarelelor din judeţ. În 2007 a realizat o expoziţie despre evoluţia tehnicilor de scris şi de calcul în ştiinţa contabilităţii..  Aproape 50 de obiectele au fost donate  Corpului Experţilor Contabili şi au stat la baza înfiinţării Muzeului Naţional al Contabiltăţii de la sediul CCAR Bucureşti.

Întrebări şi răspunsuri

-În ce domeniu aţi avut cele mai multe satisfacţii
-În toate domeniile am avut satisfacţii. Cred că cele mai  mari sunt legate de  contribuţia mea la dezvoltarea cooperativei, transpunerea ideilor mele în scris i-a ajutat pe mulţi.

-Ce vă determină să scrieţi cărţi ?
-Dorinţa de a afla şi de a împărtăşi altora, curiozitatea de a afla cât mai multe.

-Ce hobby aveţi?
- Îmi place grădinăritul. Cercetare, călătoriile, să discutat cu oamenii.

PROFIL

Născut:11 august 1948 Ulmeni
Studii: Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultate de Contabilitate şi Economie Agrară
Familie: căsătorit, un copil

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite