Monumentele istorice din Teleorman un dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  În judeţ au fost identificate 397 de monumente istorice şi situri arheologice, dintre care 43 de interes naţional. Doar trei obiective (biserici) au fost restaurate şi reabilitate, restul aflându-se într-o stare avansată de degradare şi colaps.

  Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Teleroman a făcut o evaluare a monumentelor istorice şi sit-urilor arheologice din Teleorman, iar situaţia este dezastruoasă. Directorul instituţiei, Constantin Ţânţariu a spus că în judeţ sunt 397 obiective istorice, dintre care 43 de interes naţional, dar că toate acestea se găsesc într-o stare avansată de degradare şi nu au mai fost reabilitate şi restaurate de zeci de ani. „Majoritatea monumentelor istorice se află într-o stare avansată de degradare şi colaps. Deşi aceste obiective sunt în administrarea autorităţilor publice locale, observăm o mare neimplicare a acestora în recondiţionarea sau restaurarea lor. Autorităţile publice locale trebuie să urmărească ca aceste monumente să fie îngrijite, dar nu o fac din prostie, neştiinţă sau alte influenţe”, a spus Constantin Ţânţariu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Culte Teleorman. O problemă serioasă, care trebuie rezolvată urgent ar fi componenta legislativă. „Legislaţia în materie nu prevede sancţiuni pentru cei care nu întreţin sau nu recondiţionează aceste monumente. Primarii din multe localităţi spun că nu au bani pentru restaurarea lor, deşi ca o măsură imediată ar fi accesarea de fonduri europene. Însă, aceştia se implică mai mult de infrastructură. În Teleorman, nu există nici un ONG, care ar putea să acceseze fonduri UE”, a mai spus Ţânţariu. După 1990, singurele obiective istorice restaurate au fost trei biserici, şi anume una din comuna Vedea, biserica de la Bujoreni şi cea din Videle.

Conacele boiereşti lăsate în paragină
Constantin Ţânţariu a mai spus că proprietarii care şi-au revendicat anumite clădiri, conace care au fost declarate monumente istorice nu se interesează de ele şi le lasă în paragină. „Foarte mulţi proprietari au câştigat în instanţă aceste clădiri, dar nu au mai făcut nimic pentru restaurarea lor şi s-au degradat. Alţii au făcut intervenţii neautorizate”, a adăugat Ţânţariu. O altă problemă ridicată de director ar fi că în judeţ nu există decât doi specialişti în acest domeniu, care ar putea ajuta la recondiţionarea obiectivelor istorice.

Lista monumentelor cuprinde 11 obiective care nu mai există
Evidenţa acestor monumente istorice este iar o situaţie delicată. La începutul anilor “90 a fost întocmită o listă în care au fost înscrise obiective de peste 50 de ani, dar nimeni nu s-a interesat dacă acestea mai există. „În 2010, a fost făcută o altă listă, iar noi am cerut scoaterea a 11 obiective, care nu mai sunt în Teleorman. Acest lucru nu s-a realizat şi ele există încă în lista monumentelor”, ne-a mai spus Ţânţariu. Toate aceste probleme au fost aduse în atenţia prefectului.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite