Monica Roşu, medicul care a îngrijit mii de teleormăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Deşi nu este de loc din Teleorman, medicul Monica Roşu spune că aproape orice membru al unei familii din judeţ a trecut cel puţin odată prin cabinetul său.

  A moştenit pasiunea pentru medicină de la tatăl său, care a fost medic veterinar. Monica Roşu îşi aminteşte cu drag momentul în care tatăl său i-a făcut cadou o trusă medicală reală. „Tatăl meu mi-a făcut cadou o trusă medicală adevărată. Foloseam seringile, pentru a le face injecţii la păpuşi”, ne-a spus Monica Roşu. După liceu a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Famacie din Bucureşti, pe care a promovat-o în anul 1979 şi a fost repartizată la Urziceni. În schimb, soţul său, care este tot doctor a venit în Alexandria, iar în anul 1985 şi-a urmat soţul, transferându-se la Spitalul Judeţean din Alexandria.
  Monica Roşu spune despre un medic că trebuie să întrunească două condiţii, pentru a putea face carieră. „Pentru ca un medic să fie bun trebuie să întrunească două condiţii esenţiale: să studieze foarte mult şi să ematizeze cu oamenii, să arăţi că îşi pasă. Eu nu am privit niciodată pacienţii ca pe nişte obiecte de studiu, ci ca pe un semen al meu, care are mare nevoie de ajutor. Un bolnav nu are nevoie numai de însănătoşire, ci şi de îmbărbătare şi înţelegere”, a mai spus dr. Roşu.
  Îngrijea aproape 30 de pacienţi pe tură
 Aproximativ 30 de ani a lucrat în ture şi a avut grijă de mii de pacienţi. “Un medic când este de gardă e ca un căpitan de vas. Tot personalul medical este în subordinea sa. Nu aş putea să dau o cifră a pacienţilor pe care i-am îngrijit, dar cred că pe o singură tură veneau între 24 şi 35 de bolnavi. Cred că mi-au trecut prin mână câteva persoane din toate familiile din judeţ”, a spus medicul. Monica Roşu mai spune că nu a avut niciodată reclamaţii de la pacienţi sau familiile acestora. „Ca medic, trebuie să vorbeşti permanent cu familia, să le explici ce se întâmplă cu ruda lor. Trebuie să ai abilităţi de comunicare, pentru a fi apreciat. Am avut şi cazuri mai deosebite, mai grele, când aveam impresia că sunt pe o punte a unei prăpastii, când viaţa omului respectiv depindea de mine. Poate de asta nu am avut reclamaţii niciodată”, a adăugat dr. Roşu.
  „Moartea unui pacient înseamnă înfrângerea ta ca medic”
Medicii sunt persoanele de care atârnă vieţile pacienţilor. „Eu mă ataşez de toţi apcienţii mei. Bucuria cea mai mare este atucni când învingi boala. Însă, mai sutn şi cazurile când bolnavul moare, deşi tu ca medic îţi dai toată silinţa să se însănătoşească. Moartea unui pacient înseamnă înfrângerea ta ca medic, este greu să treci peste”, povesteşte Monica Roşu. Din anul 1995, Monica Roşu este director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria.
PROFIL
Născută: 20 martie 1953, în Bucureşti
Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, promoţia 1979
Familie: căsătorită, o fiică
ÎNTREBĂRI
Cum aţi reuşit să rezolvaţi problemele cu familiile sau rudele recalcitrante?
„Într-o conversaţie tonul este foarte important. Un ton calm şi politicosîi face şi pe ei să vorbească frumos. Nu cred că mi-am pierdut firea de două ori în viaţa mea şi după mi-a părut rău. Acum, când mă enervez, îmi aminesc cât de rău mi-a părut şi mă calmez”
Nu v-a fost greu să vă lăsaţi familia la Bucureşti şi să veniţi în Teleroman?
„Familia mea sunt soţul şi fiica mea. După 1990, putea să ne întoarcem al Bucureşti, dar şoţul meu nu a vrut, noi suntem persoane mai liniştite şi ne-a plăcut oraşul că este mai mic. Înainte, practic, făceam naveta, mergeam la Bucureşti în fiecare week-end”
Ce-i place
„Îmi place ceea ce fac şi dacă ar fi să o iau de la început, m-aş face medic veterinar sau pediatru. Iubesc foarte mult copiii şi animalele. Îmi place să citesc şi să călătoresc”
Ce nu-i place

„Cred că cel mai tare mă deranjează nepoliteţea şi făţărnicia. Alte defecte le mai suport. Eu sunt o fire directă şi spun lucrurilor pe nume”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite