Medicii de familie vor primi astăzi dozele de vaccin antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexăndrenii nu cumpără vaccinul antigripal, din farmacii
Alexăndrenii nu cumpără vaccinul antigripal, din farmacii

  Vor fi vaccinate gratuit persoanele din grupa de risc. Din cele 80.000 de doze de vaccin cerute de Direcţia de  Sănătate Publică, prima tranşă de 27.800 a ajuns deja în judeţ

  Odată cu răcirea vremii s-au înmulţit şi cazurile de viroze şi infecţii respiratorii, iar reprezentanţii DSP vor să grăbească procedura de vaccinare a persoanelor cu risc. „Am cerut ministerului 80.000 de doze de vaccin şi am primit în prima tranşă, 27.800. Faţă de anul trecut, am micşorat un pic numărul de doze cerute, deoarece cele 90.000 de vaccinuri primite în 2009, nu au fost epuizate”, a spus directorul adjunct al DSP, Elena Picu.
  La rândul lor şi medicii de familie vor primi mai puţine doze de vaccin. „Noi am primit doar 35% din cât am cerut, acum în prima tranşă şi la rândul nostru, tot atât le vom trimite medicilor de familie, în funcţie de solicitările lor. Dozele de vaccin vor fi administrate persoanelor din grupele de risc, adică persoanele peste 65 de ani, cei care fac dovada că sunt bolnavi cronici, cadrele medicale, care intră în contact permanent cu bolnavi şi ca o noutate, anul acesta şi gravidele sunt înscrise în grupa de risc”, a mai spus coordonatorul Serviciului de Supraveghere şi Control al bolilor transmisibile – supraveghere epidemiologică din cadrul DSP, medic Luminiţa Dumitraşcu.
  Mai mult decât atât, la Policlinica din Alexandria se va deschide de luni un punct de vaccinare antigripală, unde se pot adresa bolnavii care vin din alte judeţe sau orice persoană din grupa de risc, care nu poate ajunge la medicul de familie. „Vom deschide un punct de vaccinare la Policlinică, la etajul II. Cei care nu pot ajunge la medicul de familie pot veni aici între orele 10.00-13.00 şi vor fi vaccinaţi gratuit”, a adăugat medicul epidemiolog.
  Alexăndrenii nu se înghesuie să cumpere vaccinul
În farmacii, vacinul a apărut încă de acum o lună, dar oamenii nu se înghesuie să îl cumpere. Preţurile variază între 35 şi 37 de lei. „Vaccinul îl avem de vreo lună, dar nu prea avem solicitări. Am vândut până acum maxim 10 doze. Oamnii încă mai aşteaptă să le ia gratuit de la medicul de familie, pentru că o doză de vaccin atigripal costă 37 de lei. Perioada optimă de vaccinare este acum în octombrie-noiembrie. Cred că un alt motiv pentru care oamenii nu cumpără vaccinul ar fi că nu mai au bani”, a spus Luiza Negreanu, farmacistă. Liviu Bunea, un alexăndrean de 42 de ani spune că nu îl interesează să se vaccineze. „Nu mi-am făcut acest vaccin niciodată şi nici nu am de gând, cu atât mai mult să mi-l cumpăr. Mi se pare foarte scump, eu am un salariu de 600 de lei şi nu am bani să dau pe aşa ceva. Cum am stat până acum fără vaccin, o să stau şi de acum încolo. Când răcesc, beau ceaiuri şi iau paracetamol. Nu o să mor din asta”, a spus bărbatul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite