Marian Măndică a cântat la o filarmonică din Germania, iar acum este profesor de muzică în Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Mandica
Marian Mandica

  Primul instrument la care a învăţat să cânte este acordeonul, iar la şcoala de muzică a studiat trombonul, trompeta şi pianul.

  Marian Măndică este unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de muzică din Alexandria, dar şi organizatorul mai multor festivaluri pentru elevii talentaţi la această disciplină. Profesorul spune că a moştenit pasiunea pentru muzică de la mama sa. „Cred că am moştenit talentul de la mama şi bunica maternă. Amândouă au cântat, dar nu au făcut performanţă”, ne-a spus Măndică.
Acordeonul, prima dragoste
Încă din clasa I, învăţătorul de la Peretu, Alexandru Stanciu a observat talentul înăscut al muzicianului şi l-a învăţat să cânte la acordeon. „Talentul mi-a fost descoperit de învăţătorul meu, care m-a învăţat să cânt la acordeon. Acesta a fost cel care a insistat foarte mult la părinţii mei ca din clasa a V-a să mă dea la o şcoală de muzică, eu eram prea mic ca să pot decide pentru mine. Aşa am ajuns la o vârstă fragedă să studiez la Bucureşti, la Liceul de Muzică «Dinu Lipatti», din clasa a V-a”, a mai spus profesorul. Acesta spune că examenul de admitere a fost foarte greu. „Eu am prins perioada când se dădeau trepte după fiecare ciclu, iar la examenul pentru admiterea la liceul de muzică am fost 32 de copii pe un loc. După ce am intrat la liceu, la sfârşitul fiecărui an trebuia să dăm o testare şi dacă picai, plecai acasă ”, a explicat bărbatul. În timpul liceului a studiat instrumentele de suflat şi în secundar pianul.
A plecat să cânte în Germania
După terminarea liceului, s-a angajat la Comitetul de Cultură al sectorului 4 Bucureşti, perioadă în care a colaborat şi cu orchestra televiziunii române. „După câteva luni, am dat examen la Agenţia Română de Impresariat Artistic, care avea contracte cu filarmonici din străinătate şi aşa am ajuns să lucrez într-o regiune din Germania. La început când am ajuns acolo mi-a fost greu, pentru că am avut termen şase luni ca să învăţ limba, plus că erau oameni din mai multe ţări. Experienţa de peste hotare a fost deosebită, nivelul de cultură al lor era de atunci foarte ridicat. Aveam spectacole în care cântam cu casa închisă, pentru că se vindeau toate biletele”, spunea profesorul. În anul 1988 s-a întors în ţară, iar după încă un an de stat la Bucureşti, a revenit pe meleaguri mioritice, în Alexandria. „M-am angajat profesor la Şcoala generală «Mihai Viteazul» din Alexandria, unde sunt şi astăzi. Mândria mea cea mai mare este că am reuşit să descopăr câţiva elevi chiar talentaţi, care au urmat cursurile liceelor de muzică din ţară şi chiar conservatorul”, a mai spus Marian Măndică. Marea dezamăgire a profesorului este aceea că în Teleorman niciun liceu nu are secţie de muzică, dar pentru a-i sprijini pe elevii săi a pus bazele unui concurs de muzică interjudeţean „Tinere Talente”, pe care vrea să  îl facă concurs internaţional. Mai mult, la şcoala unde este profesor, a înfiinţat un cor vocal, Orion, cu care a obţinut mai multe premii la competiţii naţionale.
PROFIL
Născut: 15 februarie 1966, în comuna Peretu
Studii: Facultatea de Muzică Bucureşti, cursuri postuniversitare la Academia de Muzică Bucureşti
Familie: căsătorit, un copil
ÎNTREBĂRI
Nu v-a fost greu să plecaţi în Bucureşti la o vârstă atât de fragedă?
„A fost destul de greu. Stăteam în internat şi nu aveam voie să ieşim, aveam program ca la armată, eram foarte disciplinaţi. Acolo doar făceam repetiţii”
De ce credeţi că nu mai este promovată cultura?
„Din cazua stării sociale. Un copil de la ţară nu mai poate da la un liceu de muzică din cauza costurilor foarte mari. Statul nu mai subvenţionează nimic”
Ce-i place
„Îmi place arta şi frumosul. Îmi place pictura, iar în particular, îmi place să merg la pescuit, aşa mă relaxez”
Ce nu-i place
„Nu-mi place invidia şi ura între colegi şi aici nu vorbesc de colegii de la şcoală, vorbesc de colegii cu care mă întâlnesc la concursuri”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite