Maria Popescu este dublă campioană naţională la karate tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Popescu va merge la Campionatele Europene din Cipru
Maria Popescu va merge la Campionatele Europene din Cipru

  Deşi nu face acest sport decât de doi ani, copila a reuşit să ocupe prima poziţie a podiumului la cele două competiţii naţionale la care a participat.

  Încă de când s-a născut, Maria a fost o fire mai băieţoasă. Mama fetei spune că era un copil plin de viaţă, care făcea toată ziua năzbâtii şi pe care cu greu o puteai stăpâni. „Din-totdeauna a fost un copil cu foarte multă energie. La grădiniţă, se juca mai mult cu băieţii, pentru că spunea ea, fetele stau în bancă, liniştite, iar băieţii se joacă”, a spus mama copilei.
  Fiind o fire zburdalnică şi cu spirit de lider (mama completează şi spune că în parc, era liderul copiilor cu care se juca, toţi ascultau de ea), când profesorul de karate tradiţional de la Clubul Miyamoto Musashi Dojo, Gabriel Guşter a venit la grădiniţă şi le-a împărţit pliante, pentru a se înscrie la club, Maria a fost foarte încântată şi a cerut să meragă la karate. „A venit acasă şi a zis că vrea să meargă, dar eu am fost destul de sceptică la început, pentru că îmi era frică să nu se rănească. Karatele este totuşi un sport violent. Am luat decizia atunci să nu o duce, pentru că era şi prea mică de vârstă. Dar, tot ea a tot insitat şi până la urmă am înscris-o”, povesteşte mama.
  Este singura de la club care este dublă campioană naţională
Primele competiţii la care Maria a participat au fost amicale, între cluburi de karate din judeţ, iar după un an a mers la concursul preliminar pentru Campioantul Naţional. „Competiţia a avut loc la Eforie Nord în primăvara acestui an, unde au participat 30 de copii din zona de sud a ţării, din Dolj, Olt, Bucureşti, Ploieşti, Constanţa. Maria a ocupat atunci, locul 4, dar primele patru poziţii din clasament merg mai departe la Campionatul Naţional”, a spus soţia profesorului, care se ocupă de club, Veronica Guşteru. Pentru că s-a clasat doar pe locul 4, Maria s-a ambiţionat şi la antrenamente era mult mai atentă şi muncea mai mult. „Când ne-am întors de la Eforie Nord, am văzut o mare diferenţă la antrenamente, poate pentru că pierduse câteva meciuri la preliminarii”, mai spunea reprezentanta clubului. În luna mai, Maria a participat la Campionatul Naţional de Kata individual de la Cluj, unde a câştigat locul I. „A ocupat prima poziţie în clasament şi la sfârşitul lunii noiembrie, în perioada 27-29, va pleca la Campionatul European din Cipru, pentru că primii patru au fost cooptaţi în lotul naţional”, a mai spus Veronica Guşter. Mama copilei povesteşte că Maria a plecat singură la Cluj. „A fost pentru prima dată când a plecat singură de acasă, dar am avut încredere în domnii profesori”, mai spunea femeia.
A doua competiţie la care a participat copila de opt ani a fost tot la un campionat naţional, de FudoKan, de la Bucureşti. „Şi aici a luat tot locul I, alături de Anastasia Neacşu şi Ondina Cosac. Este singura sportivă de la club dublă campioană naţională”, mai spunea reprezentanta clubului. Mama Mariei spune că o va lăsa pe fetiţă să meargă în continuare la karate şi dacă va vrea să facă o carieră în domeniu, va primi sprijinul lor.
 PROFIL
Născută: 15 februarie 2002, în Alexandria
Studii: clasa a II-ala Şcoala nr. 5 din Alexandria
Familie: are o soră de 11 luni
 ÎNTREBĂRI
Cum reuşeşti să te împarţi între şcoală şi antrenamente?
“Bine. Antrenamentele le am sâmbăta şi duminica, iar la şcoală merg în cursul săptămânii. Doar când mergem la concurs, facem antrenamente în fiecare zi, dar seara”
Ce vrei să te faci când vei fi mare?
“Vreau să am acelaşi serviciu ca şi domnului profesor de karate”
  Ce-i place
“Îmi place să mă plimb cu bicicleta şi să mă joc pe calculator”
  Ce nu-i place
“Nu-mi place să mă joc cu păpuşile, mă joc mai mult cu maşinuţele şi nu-mi mai place să stau în casă”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite