Alexandria: Cum a ajuns un geniu sa cerşească în stradă. Autorităţile pasează vina de la una la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Povestea lui Liviu P, bărbatul de 36 de ani, fost olimpic la matematică ajuns cerşetor pe străzile Alexandriei a impresionat zeci de mii de români care vor să îi întindă o mână de ajutor. Din păcate, statul român nu are nici o formă legală de protecţie pentru Liviu, condamnat la o viaţă de mizerie, din cauza birocraţiei.

  După 15 ani de trăit la limita subzistenţei, în ciuda minţii sclipitoare de altă dată, Liviu este din punct de vedere terapeutic şi social un om pierdut. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie din Poroschia cunosc cazul lui Liviu pentru că l-au tratat de-a lungul timpului, atunci când mama sa îl aducea la spital. După moartea acesteia, Liviu nu a mai făcut niciun tratament, pentru că nimeni nu s-a mai ocupat de soarta lui. „Statul nu are nicio formă de protecţie pentru astfel de cazuri. Nu există nicio lege prin care să fie instituţionalizat. Nu există nici aşezăminte pentru persoane cu schizofrenie. Din păcate, este o problemă majoră pe care noi medicii o ştim foarte bine. La noi în spital nu poate sta, este un spital de acuţi, unde bolnavii stau maxim 14 zile” ,ne-a declarat  Călin Axente, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie de la Poroschia. Câr priveşte recuperarea lui Liviu, şansele sunt egale cu zero. „Din punct de vedere terapeutic nu are nicio şansă. Se va degrada pe zi ce trece. Boala aceasta este neiertătoare, distruge tot ce întâlneşte”, a adăugat medicul.

 Pierdut în birocraţie

După moartea mamei sale, de Liviu ar fi trebuit să aibă grijă un curator, fie o rudă ,fie  o persoană desemnată de stat. Rude nu s-au găsit, iar statul, în speţă Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria, a avut doar tentative eşuate de a-l ajuta.  În ianuarie 2010, Direcţia a făcut o anchetă socială şi a înaintat un dosar Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria, pentru a dispune o măsură socială pentru tânărul care cerşea pe străzi. Dosarul s-a pierdut undeva pe drum, pentru că acţiunea nu a avut nicio finalitate. Liviu a continuat să fie cerşetorul nimănui, pentru încă un an. Mai nou, Direcţia de Asistenţă Socială reia cazul, face un alt dosar pe care îl înaintează Judecătoriei Alexandria, dosar aflat în prezent pe rol. „Am  cerut internarea într-un centru care să asigure supraveghere de specialitate. Dosarul e pe rol. Judecatoria trebuie să decidă dacă îl internăm sau dacă i se va încredinţa un asistent social”, a declarat Adriana Floarea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială.

  Niciun spital nu îl poate ţine vreme îndelungată

Paradoxal, în vreme ce autorităţile susţin că internarea ar fi soluţia pentru Liviu, în judeţ nu există niciun centru unde acesta să poată sta pe o perioadă îndelungată. La Spitalul de Psihiatrie de la Poroschia poate sta maxim 14 zile, iar la cel de Psihiatrie Cronici Balaci, maxim 45 de zile. Şi paradoxurile continuă. Zeci de oameni au contactat redacţia Adevărul pentru a îi oferi lui Liviu un ajutor financiar sau material. Cum Liviu nu este considerat o persoană cu dispernământ, iar curator care să îi gestioneze bunurile nu are, nimeni nu ştie să gestioneze ajutorul oferit de oamenii impresionaţi de soarta lui. Direcţia de Asistenţă Socială nu ştie cum poate fi deschis cont pentru o  persoană care nu e în grija nimănui.

CASETA

Impresionaţi de soarta bărbatului de 36 de ani, fost olimpic şi student la Automatică ajuns pe străzi, zeci de români vor să întindă o mână de ajutor. Prin mesajele postat de site-ul adevarul.ro, peste zece persoane s-au oferit să îi dea acestuia un monitor, uimiţi de faptul că tânărul şi-a făcut cu mâna lui unitatea. Alte zece persoane s-au oferit să îl ajute cu bani. Un om de afaceri din Galaţi a anunţat că a pus deja un colet cu un monitor care a plecat spre Liviu. Altă persoană s-a oferit să îi plătească conexiune la internet pentru un an de zile.
 

CASETA

Românii, impresionaţi


33.000 de români au citat  povestea lui Liviu pe adevarul.ro şi au lăsat mesaje impresionante. „Fost olimpic naţional".....fiecare cuvânt plesneşte ca un bici peste constiinţa noastră ! Unde suntem când nu mai avem timp să ne uitam si la adevaratele talente ? Unde ne e sufletul cand trecem pe langa ele ?.....am devenit atât de haini cu cei ce ar fi meritat mai mult din partea noastră ?”, a postat Sacha.
“În timp ce edilii îşi fac probleme în legatura cu câinii vagabonzi, persoane care merită mai multă atenţie, cum e cel descris mai sus, ajung mai rău decât câinii. Suntem o societate lipsită de principii, de logică şi omenie faţa de aproapele nostru. Acest tânar chiar merită o şansă !!”, a postat şi Elena.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite