LECŢIE DE VIAŢĂ: Flavius Crăciun, performanţă din scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  În urma unei operaţii greşite, Flavius Alexandru Crăciun (24 de ani) a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. Patru ani mai târziu, tânărul a devenit campion la tenis de câmp şi spune că nimeni şi nimic nu îi va mai sta în cale să facă performanţă în acest domeniu.

  Flavius Alexandru Crăciun locuieşte în comuna Bujoru, judeţul Teleorman, într-o familie modestă. Tânărul povesteşte că a avut o copilărie fericită, însă în urmă cu patru ani a trecut prin momente cumplite, pe care nu oricine le poate depăşi cu uşurinţă. „În urmă cu patru ani am făcut o operaţie de scolioză, la Spitalul Clinic de Ortopedie «Foişorul de Foc» Bucureşti, însă medicul mi-a greşit operaţia şi nu am mai putut să-mi mişc picioarele. La început am fost demoralizat, dar după câteva luni, ajutat de oamenii de la Fundaţia «Motivation», am căpătat încredere în mine şi mi-a spus că viaţa mea merge înainte şi trebuie să o continui. Tot la fundaţie am învăţat să joc tenis de câmp în fotoliul rulant”, povesteşte Flavius. După ce a ieşit din spital, Fundaţia Motivation l-a preluat pe Flavius într-una dintre locaţiile de tip modular pe care le aveau. „Acolo am învăţat să mă descurc singur, să fac mâncare, să fac curat şi tot de la ei am primit şi acest scaun cu rotile”, a spus băiatul.
  293 de lei, indemnizaţia dată de stat
Veniturile familiei Crăciun sunt reduse, indemnizaţia pe care statul o dă este de 293 de lei, mama sa are ajutor de însoţitor, de 400 de lei, iar tatăl lucrează în construcţii. Niciun medic din Bucureşti nu i-a dat vreo şansă de recuperare completă, însă Flavius face în continuare exerciţii.
„Fac şi acum recuperare, însă aş avea nevoie de două orteze, care costă vreo 8.000 de lei. Nu îmi place să cerşesc. Ortezele acestea m-ar ajuta să-mi întărească musculatura şi să-mi menţin echilibrul mai bine”, a mai spus tânărul.
  Scaun adaptat pentru tenis
În ţară sunt doar două persoane în fotoliu rulant care joacă tenis de câmp, iar unul dintre aceştia este Flavius. Băiatul merge în cantonamente de pregătire la Bucureşti, pentru că în Alexandria nu i-a oferit nimeni un loc unde să se antreneze. „Nu mă antrenez în Alexandria, că mi-au zis cei de aici că le stric zgura. Nici antrenor nu avem, ne mai ia fundaţia câte unul, dar sunt destul de scumpi. Am mai jucat şi baschet şi am făcut atletism”, spune Flavius.
  Scaunul adaptat pentru a juca tenis de câmp l-a primit de la colegul său. „Scaunul este vechi şi mai mare, mi-ar trebui unul pentru măsura mea, colegul meu este mai plinuţ”, a mai spus Flavius. Un scaun rulant costă 2.000 de euro, dar familia Crăciun nu are banii necesari. A participat la competiţii sportive în ţară şi în străinătate. „Am jucat tenis şi în ţară,la «Cupa Vodafone», unde am ocupat locul I la dublu băieţi şi la «Open România», din 2009 la Bucureşti. De doi ani în ţară nu se ami organizează competiţii pentru noi şi am fost în străinătate, în Ungaria, Bulgaria”, povesteşte Flavius.
 

Casetă
Ajutor pentru tânărul campion

 Flavius are nevoie de un fotoliu rulant adaptat pentru tenis. Tânărul are deschis şi un cont pe numele lui, unde persoanele care vor să-i întindă o mână de ajutor, pot depune bani. Contul RO33BRDE190SV09681771900 este deschis la BRD Giurgiu, pe numele Flavius Alexandru Crăciun. 


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite