Alexandria: Judeţul Teleorman va avea aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman 2010-2020 a fost, în sfârşit, finalizată, după ce s-a lucrat şase luni la elaborarea ei. Teleormanul va avea, până în 2020,  aeroport, şcoli în care se va intra cu cardul, parcuri fotovoltice, parcuri de energie regenerabilă şi autobuze care vor merge cu energie solară.

Pentru Teleorman, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, cu cel mai mare număr de şomeri, cu industrie slabă şi cu doar  48.000 de salariaţi, Strategia de Dezvoltare Durabilă pare, la acest moment, un scenariu de film SF. Documentul  se întinde pe 336 de pagini şi este structurat pe 14 capitale, zeci de planşe , proiecţii şi tabele cu obiectivele , portofoliul de proiecte şi planul de acţiune până în 2020. Odată finalizată, strategia a fost tipărită în 300 de exemplare şi ditribuită autorităţilor publice, instituţiilor, agenţilor economici din judeţ şi ONG-urilor. Alte 400 de exemplare au fost tipărite în engleză, cu oportunităţile de investiţii pentru potenţialii investitori. Potrivit Consiliului Judeţean Teleorman, elaborarea strategiei este doar primul pas în atingerea obiectivelor. „ Realizarea strategiei este doar o etapă, punerea în practică a indicatorilor propuşi urmând să fie monitorizată trimestrial de un grup de lucru, format din reprezentnaţi ai Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor publice judeţene care s-au implicat în procesul de elaborare al acesteia” a declarat Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman

Aeroport, în 2016

Unul dintre cele mai ambiţioase obiective trecute în strategie este realizarea unui aeroport în Teleorman. Obiectivul al urma să fie realizat de Consiliul Judeţean Teleorman, împreună cu Ministerul Transporturilor şi infrastructurii şi cu mediul privat. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, investiţia care se va ridica la 20 de milioane de euro va fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean, din fonduri atrase prin Programul Operaţional Sectorial şi din alte surse. Aeroportul, a cărui locaţie nu a fost menţionată, va fi gata în 2016. Până în 2012, potrivit strategiei, în şcolile din judeţ se va intra cu cardul şi tot până în 2012, teleoormănenii vor avea grădiniţe funcţionale pe perioada verii. Până în  2013 se vor construi cinematografe şi se vor amenaja grădinile de vară.
 

Parcuri fotovoltice, energie regenerabilă, autobuze SF

În strategie este prevăzute realizarea unui parc de energie regenerabilă, până în 2013, care va costa 10 milioane de euro, bani urmând să vină tot din fonduri europene. Vor fi realizate, piotrivit strategiei , mai multe parcuri  fotovoltice pentru energie regenerabilă. Iluminatul stradal în toate localităţile va funcţiona pe bază de energie regenerabilă, în 2013,  şi tot în acelaşi an se vor achiziţiona autobuze cu motoare fotovoltice montate pe plafon, investiţia ridicându-se la  2 milioane de euro.

CIFRA

440.300
 Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman 2010-2020” este un proiect cu finanţare nerambursabilă din partea Fondul Social European. Valoarea totală eligbilă  proiectului se ridică la 440.300 lei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite