Iuliana Cîrnaru, om de cultură care iubeşte tradiţiile populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  A scris sute de poezii, pe care le-a publicat în diferite reviste şi ziare de profil. Este îndrăgostită de muzica populară românească şi duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile străvechi.

  Iuliana Cârnaru spune că a moştenit arta pentru frumos de la mama sa, iar datorită tatălui său a cunoscut oameni importanţi de cultură. I-a plăcut de mică să scrie poezii şi cu toate că a urmat un liceu cu profil de chimie, nu a renunţat niciodată la pasiunea pentru literatură şi poezie. „M-am apucat să scriu încă din şcoala generală, dar pe atunci pasiunea mea nu era literatura, ci chimia, tocmai de aceea am urmat un liceu de profil. Pasiunea pentru chimie mi-a insuflat-o profesoara mea de la acea vreme, Cleopatra Alexandru, iar în 1989, la Iaşi, am fost la concursul de chimie şi am ieşit în primii cinci pe ţară. Mai târziu, când am intrat la liceu, din anul II, m-am înscris la Cenaclul «Zafaria Stancu», al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria”, povesteşte femeia. Iuliana îşi aminteşte cu drag de momentele petrecute la cenaclu, deoarece în acea perioadă a reuşit să se afirme la emisiuni de radio. „Cenaclul era condus de Ana Teodora Stanciu, care acum este profesor universitar şi redactor la Radio România Actualităţi. Aveam întâlniri săptămânale, la care participau scriitori din vremea aceea şi elevi cu înclinaţii literare, care reuşiseră să se afirme în concursuri de gen. Aveam teme săptămânale, ca de exemplu, un scriitor cunoscut, citeam creaţiile acestuia şi le comentam”, ne-a spus Iuliana.

A debutat la emisiunea „Tineri la microfon”
   În anul 1988 a debutat la emisiunea „Tineri la microfon”, realizată de Ana Teodora Stanciu, fiind rampa de lansare spre o carieră cultural-artistică. Un an mai târziu, câştiga trei premii la festivaluri naţionale. „Anul 1989 mi-a adus un premiu la Festivalul Naţional «Lucian Blaga», care s-a ţinut la Sebeş, în judeţul Alba. Şi tot în acel an, am obţinut două premii la Festivalul «Zaharia Stancu», unul de la inspectoratul şcolar şi altul de la ziarul Teleormanul, unde am şi publicat poezii. Au fost primele premii obţinute cu poeziile mele”, a mai spus Iuliana Cîrnaru. A participat alături de Floarea Calotă şi Florin Ologeanu la realizarea filmelor folclorice «Bradule Dragule» şi «Când aud cucul cântând». „Mă leagă o veche prietenie de doamna cântecului ardelenesc Veta Biriş şi sunt o împătimită a obiceiurilor şi tradiţiilor populare. Am colaborat cu numeroase reviste literare şi am foarte multe premii. Poeziile mele apar în continuare în revista «Meandre», «Drum» şi Buletinul Informativ editat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale”, a mai spus femeia.

Din 2009 este consilier la CJCPCT Teleorman
Având o vastă experinţă în domeniul cultural-artistic, din anul 1996 s-a angajat ca referent la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, iar acum este consilier artă literară şi pictură. De un an de zile este şi purtător de cuvânt al acestei instituţii. „Organizez expoziţii pentru elevi şi particip la editarea cărţilor scoase de centru, cum ar fi «Ţinuta Interpreturlui». De asemenea, noi susţinem diverşi autori pentru editarea cărţilor”, spunea Iuliana.

PROFIL
Născută: 1 iulie 1971, în localitatea Măldăieni
Studii: Facultatea de Psihologie şi Sociologie, Universitatea «Spiru Haret», promoţia 2009
Familie: necăsătorită

ÎNTREBĂRI

Câte poezii ai scris până acum?
„Cred că am scris peste 200 de poezii. Am public mare parte dintre acestea în volume colective, dar nu am reuşit până acum să scot o carte a mea”

Mai ai şi alte pasiuni?
„În timpul meu liber, îmi place să croşetez diferite obiecte de decor. O altă pasiunea de a mea este arta culinară. Când sunt nervoasă, mă refugiez în bucătărie şi acest lucru mă relaxează”

Ce-i place
„Îmi place să fiu alături de oameni, să pot să îi ajut. Vreau să fac ceva care să se vadă în urma mea, să se vadă că am trecut şi eu prin această lume”

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii cu mai multe feţe. Nu suport oamenii care te mint frumos, care îţi râd în faţă şi în spate te bârfesc”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite