Ion Căldăraru, poliţistul campion la şah pe inspectorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Practică şahul încă din şcoala generală, pasiunea pentru sportul minţii fiindu-i însuflată de dirigintele său, profesorul de matematică Florea Gruia, care era maestru de şah.

  „Îmi amintesc că ne învăţa pe toţi să jucăm şah, a fost ca un părinte pentru mine. Era pe vremea comunistă, învăţam după-amiază şi după cursuri, rămâneam la şcoală. Eu am învăţat şah la lumina lumânării că atunci aşa era”, povesteşte poliţistul. La vremea aceea au fost aleşi cei mai buni cinci elevi, care mergeau în turnee pe şcoli, la nivel local şi naţional. Cu echipa de şahişti de la şcoală, Ion Căldăraru a avut şi rezultate. „Îmi amintesc că în anul 1982, am fost prima echipă sătească calificată la finala pe ţară. Nu am ieşit campioni naţionali, dar a fost unul dintre cele mai frumoase momente. Concursul s-a derulat la Miercurea Ciuc şi am jucat împotriva unor echipe de copii bine pregătiţi, din Bucureşti, Timişoara, unde erau cluburi tari de şah”, a mai spus Ion Căldăraru.
A jucat şi fotbal de performanţă
  Nu s-a gândit încă de pe băncile facultăţii că va opta pentru o carieră poliţienească. Primii doi ani de liceu i-a făcut în Alexandria, iar următorii la Bucureşti, la un liceu al CFR. Ajuns în capitală, nu a mai continuat cu şahul, ci a fost cooptat într-o echipă de fotbal, juniori, la Sportul Studenţesc. „S-a făcut o preselcţie şi am fost ales să joc la Sportul Studenţesc, la juniori. Am jucat câţiva ani în divizia A. Eram singurul din provincie care jucam la această echipă. Colegii mei din Bucureşti îmi ziceau «ţăranul»”, mai spunea poliţistul. După terminarea liceului s-a întors în Teleorman, unde a jucat la o echipă de fotbal din Turnu Măgurele. „De la echipa «Cetatea Turnu Măgurele», m-am transferat la o echipă din Valea Jiului, unde am stat doi ani. Apoi am auzit că se poate da din nou la poliţie şi am părăsit lumea fotbalului”, completează bărbatul.

„Mi-am dorit foarte mult să mă fac poliţist”
Când a auzit că se poate înscrie din nou la Şcoala de Subofiţeri de la Slatina, nu a exitat nicio clipă să se înscrie. „Am absolvit examenul în anul 1994. Am făcut cursuri şase luni şi m-au repartizat în comuna Izvoarele. Aici am cunoscut-o şi pe soţia mea. Am stat doi ani aici, ca ajutor de şef de post, după care m-am mutat la Ştorobăneasa, unde am stat 8 ani şi acum sunt şef de post al Brânceni”, mai spunea bărbatul. De când s-a angajat la poliţie, s-a apucat din nou de şah. „În fiecare an, de Ziua Poliţiei Române, se organizează competiţii de şah, unde am participat în fiecare an. La nivelul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Teleorman, am ieşit de fiecare dată pe primul loc şi am mers mai departe la competiţiile naţionale. Am ocupat şi locuri fruntaşe la aceste concursuri, ca de exemplu în 1995 şi 1996, locul II pe ţară”, a adăugat Ion Căldăraru.
La aceste întâlniri a cunoscut oameni importanţi din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. „În urmă cu doi ani, la concursul de la Sovata, pe minister, am cunoscut-o pe Elisabeta Lipă. O femeie extraordinară”, povesteşte poliţistul.
PROFIL
Născut: 18 iulie 1970, în comuna Cervenia
Studii: Şcoala de Subofiţeri din Slatina, în anul 1994
Familie: căsătorit, două fetiţe
ÎNTREBĂRI
Fetele dumneavoastră ştiu să joace şah?
„Da. Le-am învăţat pe amândouă. Cea mare nu prea joacă, dar cea mică îmi zice mereu că vrea să o învăţ să joace. E mai pasionată de şah”
Câte medalii şi diplome aveţi acasă?
„Multe. Am şi de la şah şi de la fotbal. Cred că vreo 20 de medalii şi diplome nu ştiu exact. Nu le-am numărat niciodată”
Ce-i place
„Când am timp liber, foarte puţin de altfel, prefer să mi-l petrec cu familia şi cu fetiţele. Mai îmi place să călătoresc şi să ascult muzică”
Ce nu-i place
„Nu-mi place că nu suntem şi noi civilizaţi, aşezaţi şi bine organizaţi, aşa cum sunt alte ţări din Uniunea Europeană”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite