Însămânţări de primăvară pe 4% din suprafaţa propusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Temperaturile scăzute şi ploile din ultima perioadă i-a împiedicat pe fermierii teleormăneni să însămânţeze porumb şi floarea soarelui. Firmele care vând seminţe pentru însămânţări vin în ajutorul agricultorilor cu oferte promoţionale.

  Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Teleorman (DADR) a făcut un raport privind campania agricolă de primăvară. Situaţia nu este tocmai fericită, pentru că deşi perioada optimă pentru campania de primăvară este 1 martie-15 aprilie, până la această dată, doar 4% din suprafaţa propusă a fost însămânţată. „Campania agricolă de primăvară este în curs de desfăşurare. Deşi calendaristic, acesta începe la 1 martie, suprafeţele însămânţate la această dată sunt în procent de numai 4%, respectiv 7.918 hectare (porumb şi floarea soarelui, din totalul de 199.154, propuse a se cultiva în această primăvară. Cauzele au fost temperaturile scăzute şi precipitaţiile din ultima perioadă”, a spus Gheorghe Nistor, director executiv al DADR. Acesta a mai spus că speră ca până la sfârşitul lunii aprilie să încheie campania de primăvară. În ceea ce priveşte culturile însămânţate în toamnă (cereale păioase şi rapiţă), reprezentanţii direcţiei susţin că nu există deocamdată culturi compromise. „Starea vegetală a culturilor înfiinţate în toamna anului 2010 este bună. La cele care au fost semănate la timp şi care au intrat în iarnă înfrăţite şi bine înrădăcinate nu s-au înregistrat pierderi de plante”, a completat directorul.

Fermierii se roagă pentru zile însorite
Agricultorii teleormăneni se roagă ca vremea să fie prielnică bunei desfăşurări a campaniei de primăvară, iar atunci când prind o zi călduroasă merg la însămânţări. „Nu stăm prea bine la acest capitol. Au fost ploile astea şi nu am reuşit să terminăm cu porumbul şi floarea soarelui. Eu am cinci hectare, pe patru vreau să pun porumb şi pe unul floare. Nu am reuşit să însămânţez decât vreo două hectare până acum. Să vedem dacă va ţine Dumnezeu cu noi şi ne va da vreme frumoasă”, ne-a spus Ion Anghel, un agricultor din Mavrodin. Furnizorii care vând sămânţă au venit şi ei în sprijinul fermierilor şi au făcut pachete promoţionale, la preţuri foarte atractive. „Avem în judeţ câteva firme care dau sămânţă şi îngrăşăminte chimice la preţuri destul de bune. Ba, mai mult, unele dintre acestea, au încheiat contracte cu fermierii şi le iau şi producţiile”, a mai spus Gheorghe Nistor.

Rapiţa, o cultură căutată
Preţul atragător, dar şi posibilitatea valorificării rapide a rapiţei i-a făcut pe agricultorii teleormăneni să însămânţeze o suprafaţă mai mare. „În ultimii ani, cultura de rapiţă a prezentat o evoluţie ascendentă a suprafeţelor cultivate, cauza principală fiind preţul mai bun de valorificare şi garantarea preluării producţiei. Fermierii teleormăneni au deja contracte cu diferite firme care le vor cumpăra producţia de rapiţă şi din raportul întocmit de noi se pare că anul acesta vom avea o cultură de rapiţă foarte bună”, a precizat directorul. În toamna anului trecut au fost însămânţate peste 45.000 de hectare cu rapiţă.






Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite