Înmatriculările la RAR reduse cu 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Noile valori ale taxei de poluare îi face pe teleormăneni să renunţe la cumpărarea unei maşini din străinătate. Potrivit reprezentanţilor RAR, în luna ianuarie 2011, doar 36 de automobile au fost aduse din străinătate şi înamtriculate în judeţ, faţă de aproximativ 360 în ianuarie 2010

  Noile prevederi privind taxa de poluare, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, a omorât practic piaţa maşinilor second-hand aduse din străinătate. Potrivit reprezentanţilor Registrului Auto Român Teleorman, oamenii nu se mai înghesuie să cumpere maşini din afară şi să le înmatriculeze în ţara noastră. „Au scăzut foarte mult înmatriculările în acest an. Dacă anul trecut, noi aveam de verificat, în medie pe zi, între 18 şi 20 de maşini şi abia făceam faţă programărilor, în luna ianuarie 2011, am avut doar 36”, ne-a spus Angelică Iliescu, şeful instituţiei. Se pare că teleormănenii nu mai cumpără maşini la mâna a doua din străinătate.
  Făcând un simplu calcul matematic, numărul maşinilor înmatriculate a scăzut cu 90%, în prima lună a anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2010, când la RAR Teleorman s-au înmatriculat circa 360 de maşini. Pentru a avea o imagine şi mai clară a acestui declin, şeful RAR Teleorman ne-a oferit şi un exemplu. „În cazul în care cumperi o maşină, Ranault Laguna, an de fabricaţie 2008, din străinătate şi dai pe ea 4.000 de euro, mai plăteşti taxa de poluare vreo 2-3.000 şi maşina te duce undeva la 7.000 de euro. Cred că este tot mai puţin faţă de cât costă o astfel de maşină în acest moment la noi în ţară, care costă aproxiamtiv 9.000 de euro”, povesteşte Angelică Iliescu. În prima jumătate a lunii în curs , până la această dată au fost verificate la RAR doar 17 maşini, semn că numărul teleormănenilor care aduc autoturisme din afară nu va fi mai mare, faţă de luna precedentă.
  Taxa de poluare s-a dublat
Noua metodă de calcul a taxei de poluare, care a intrat în vigoare de la începutul acestui an, este drastică. Ca o noutate, această taxă se plăteşte şi pentru maşinile euro 5, care până acum nu trebuia achitată. Potrivit tabelelor de calcul, în unele cazuri, taxa auto poate fi chiar dublă faţă de 2010. Dacă pentru maşinile euro 5, aceasta este de maxim 500 de euro, în cazul maşinilor euro 4, taxa medie este mai mare cu 50%. Cea mai mare valoare înscrisă în noile tabele este de peste 8.000 de euro. Ca să nu mai vorbim de taxa auto pentru maşinile euro 2, care poate fi chiar cât preţul maşinii, respectiv 12.000 de euro, iar la euro 1, depăşeşte 30.000 de euro.
  În aceste condiţii, cea mai avantajoasă modalitate de a cumpăra o maşină este ca aceasta să fie deja înmatriculată. Altfel, trebuie să scoţi din buzunar sume uriaşe, uneori chiar mai mari decât preţul maşinii.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite