INCREDIBIL: Comuna Brânceni – casa şi minora căsătorită. Nunta se face de la 12 ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Tradiţiile ţigăneşti din localitatea teleormăneană sunt la fel de actuale ca acum 100 de ani. Fetele de 9 ani sunt logodite cu băieţi de aceeaşi vîrstă, iar până la 13 ani sunt deja măritate şi se pregătesc să facă copii. În fiecare dintre cele 50 de familii de ţigani din Brânceni există cel puţin o minoră căsătorită.

Niciunul dintre copii nu merge la şcoală pentru că, după datina ţigănească, alta e menirea lor pe lume. Fetiţele sunt destinate măritişului şi procreării, iar băieţii sunt cei care trebuie să se descurce pentru a-şi întreţine familiile formate la vârsta adolescenţei. Căsătoriile sunt antamate de părinţi, într-o primă fază prin logodnă, şi mai apoi printr-o nuntă, fără popas la starea civilă. „Eu mi-am măritat fata la 11 ani, acum doi ani. Am ales  băiatul, m-am uitat să fie frumos, să fie bogat ca să aibă ce să îi dea să mănânce şi să îi placă şi ei. Am mâncat un viţel la logodnă şi am băut navete de bere şi apoi, la un an, am făcut nuntă de n-a văzut satul“, povesteşte Mădălina Radu, o ţigancă de 30 de ani care are 5 copii. Şi ea s-a măritat la 12 ani şi a avut primul copil la 14 ani, aşa că, acum, la 30 de ani aşteaptă nepoţi.
Comunitatea de rromi din Brânceni se pregăteşte de nuntă peste două săptămâni. Ramona R. (12 ani) se va căsători cu Ionuţ (14 ani), un băiat din Scrioaştea. Părinţii i-au găsit alesul, iar fata spune că şi ea l-a plăcut, deşi nu l-a văzut decât de patru ori.
Roxana Mădălina R. are 9 ani şi s-a logodit recent cu unul din băieţii Cameliei Radu, soacra Lenuţei, fetiţa de 12 ani care a născut recent la Alexandria. „La anu facem nuntă!“, a decretat deja soacra.

Protecţia Copilului nu poate interveni

Primarul comunei Brânceni, Dumitru Neagu, spune că nu are ce să facă şi că, atâta vreme cât ţiganii sunt paşnici şi nu deranjează pe nimeni, nu e treaba autorităţilor să intervină. „Ei sunt nomazi, au fost ţigani cu cortul până acum vreo 30-40 de ani. Au venit aici şi au locuit la început în corturi, apoi şi-au făcut case. Ştim că se căsătoresc de mici, în toate familiile sunt fete de 13-14 ani măritate, dar nu la primărie. Acolo, în legea lor“, spune primarul din Brânceni.
Şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman cunoaşte faptul că în comunitatea de ţigani de la Brânceni căsătoriile între minori sunt la ordinea zilei, dar susţine că nu poate interveni. „Ar trebui să se stopeze acest fenomen, dar nu avem cum. Nu putem trăi cu ei acolo să urmărim fiecare caz. Este un obicei al lor, legal, nu sunt căsătoriţi. Noi nu putem decât să monitorizăm dacă mamele minore şi copii lor sunt bine îngrijiţi“, ne-a spus directorul-adjunct al DGASPC Teleorman, Olguţa Şefu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite