Florin Tutunaru, este singurul jandarm din judeţ care a fost în Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Jandarmul a executat şapte misiuni în Kosovo şi a fost recompensat cu medalii, una dintre acestea pentru bărbăţie şi credinţă, acordată de preşedintele Traian Băsescu.

  Curajul şi ambiţia nu i-au lipsit niciodată jandarmului. Nu a moştenit de la nimeni pasiunea pentru arme, dar a considerat dintotdeauna că instituţia jandarmeriei este bine văzută în rândul populaţiei. „După ce am terminat liceul, am plecat în armată. Am făcut doi ani şi când m-am întors, m-am înscris la concursul de angajare la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Nu am avut pe nimeni în familie care să fi lucrat în armată”, ne-a spus Florin Tutunaru. Deşi au trecut peste 15 ani de când a susţinut examenul de încadrare la jandarmi, Florin îşi aminteşte şi acum acel moment. „Am fost peste cinci candidaţi pe loc, nu a fost un examen uşor. Instituţia Jandarmeriei este una bine văzută şi respectată de cetăţeni şi prin urmare mulţi vor să se angajeze aici”, a precizat jandarmul. A lucrat mai bine de şase ani ca jandarm angajat la IJJ Teleorman, la pază obiective, iar în 2001 a trecut cu brio examenul la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. „De atunci mi-am schimbat statutul, în subofiţer. Am plecat la Bucureşti, dar executam misiuni în toată ţara”, a mai spus Florin.

Este singurul jandarm din judeţ care a executat misiuni internaţionale
Nu toţi cei care vor să plece peste hotare, în misiuni internaţionale sunt acceptaţi. Este nevoie să dai un examen, după care urmează o pregătire de şase luni. „Cred că am fost 800 de candidaţi pe 15 locuri. Eu consider că în momentul în care vrei să pleci în astfel de misiuni, trebuie să fii conştient că pregătirea ta ca militar nu trebuie să fie medie. Trebuie să ai pregătire fizică şi psihică foarte bună. Acolo, munca în echipă este esenţială. Echipa trebuie să fie foarte bine pusă la punct”, a spus Florin. Misiunile internaţionale sunt de şase luni, iar jandarmul teleormănean a mers la şapte astfel de acţiuni, toate în Kosovo. „Am executat şase misiuni sub egida ONU şi o misiune sub egida EULEX, care a preluat misiunile Uniunii Europene. În 2006, m-am întors prin tranfer în Alexandria, la IJJ, la Detaşamentul Mobil, unde lucrez şi acum şi la ultimele două misiuni am plecat de aici de la Alexandria”, a mai spus jandarmul. Despre activităţile din Kosovo, Florin nu vorbeşte foarte mult. „Nu pot să spun foarte multe despre misunile de acolo. Pot să zic doar că participam la asigurarea şi restabilirea ordinii publice la manifestări cu public numeros, escortam VIP-uri sau demnitari, am executat operaţiuni speciale pentru depistarea unor suspecţi, păzeam anumite obiective, într-un cuvânt menţineam pacea”, a adăugat bărbatul. Pentru toate operaţiunile internaţionale a fost decorat chiar de preşedintele ţării. „Am fost recompensat cu medalii, una a fost acordată de ONU, alta de EULEX şi medalia pentru bărbăţie şi credinţă, clasa a III-a cu însemne de război, dată de Traian Băsescu”, a mai spus jandarmul.

PROFIL
Născut: 10 aprilie 1973, în Alexandria
Studii: Liceul Teoretic „Constantin Noica” Alexandria
Familie: căsătorit, un băiat

ÎNTREBĂRI
Aţi fost nevoit să vă apăraţi, folosind arma?
„Nu pot să spun decât că că au fost momente când am fost atacaţi de grupări infracţionale şi am fost nevoiţi să ripostăm cu mijloacele din dotare”
Vreţi să mai participaţi la misiuni internaţionale?
„Nu zic nu. Nu se ştie niciodată. Deocamdată vreau să stau cu familia mea, am fost foarte mult timp plecat, iar familia mea m-a sprijinit foarte mult”

Ce-i place
„Îmi place sportul. Am făcut chiar atletism de performanţă. Iar acum, mă pregătesc zilnic aici la unitate, în sala de forţă. Mai îmi place să pescuiesc şi să călătoresc”

Ce nu-i place
„Nu-mi place laşitatea şi lipsa de moralitate. Poate de aceea mi-am ales şi această meserie şi am reuşit. Nu-mi place să fiu minţit”


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite