Peste 3000 de alexăndreni vor rămâne în frig pentru că au refuzat centralele de scară oferite de primărie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Şcolile, cartierele sărace şi blocurile de locuinţe sociale vor avea căldură iarna viitoare, graţie centralelor termice aduse de la Slobozia şi modernizării a două puncte termice. În ceea ce priveşte restul alexăndrenilor de la bloc, doar 32 de scări au optat pentru centrale termice de scară şi doar acestea au căldură asigurată.

În  plină vară, la Alexandria subiectul furnizării energiei termice în sistemul centralizat este la ordinea zilei. Cum previziunile pentru iarna viitoare sunt sumbre pe fondul eliminării subvenţiei şi a valului de debranşări, edilii au avertizat alexăndrenii că sezonul următor le va aduce costuri uriaşe la întreţinere. Soluţia propusă-montarea de centrale termice de scară-nu a fost primită cu prea mare succes de alexăndreni . Doar 32 de scări de bloc au ales centralele de scară, deşi planul iniţial al edililor viza montarea de 130 de astfel de sisteme. Proiectul se va concretiza astfel doar la cele 32 de scări care şi-au dat acordul. Cât şi cum vor plăti beneficiarii centralelor investiţia făcută de primărie rămâne să se stabilească luna aceasta. „ În primele 10 zile ale lunii iunie vom convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu  local pentru a bate în cuie ce avem de făcut, care va fi modalitatea de plată a beneficiarilor”, a spus primarul Victor Drăguşin. O primă propunere ar fi ca beneficiarii centralelor să achite doar 50% din valoarea investiţiei, adică aproximativ 3500 de lei, în rate.

Centrale de la Slobozia  pentru şcoli şi locuinţe sociale

Edilii au găsit soluţie şi pentru încălzirea şcolilor şi a blocurilor sociale. Aici vor fi montate centralele primite cu titlu gratuit de la Slobozia. Pentru a beneficia de ajutorul primit de la edilii din Slobozia, municipalitatea trebuie să mai găsească acum bani pentru punerea în funcţiune a centralelor. „ După ce vindem loturile de case de la unitatea militară sau din creditul pe care îl vom face vom asigura cheltuielile cu punerea în funcţiune a acestor centrale termice”, a mai spus primarul.
Soluţie s-a găsit şi pentru cele mai sărace cartiere din oraş, zonele 100 şi 200, unde există cel mai mare număr de abonaţi. Punctele tremice de aici vor fi transformate în centrale, pentru ca  preţul de transport al gigacaloriei să scadă.

Restul alexăndrenilor vor rămâne în frig

Pentru restul alexăndrenilor de la blocurile din oraş, care vor mai rămâne în sistem după sezonul de debranşări din 2011, previziunile nu sunt deloc roz. Edilii avertizează că, în cazul lor, sezonul rece 2011-2012  va fi unul fără căldură. „ După prima lună de funcţionare la iarnă, Terma Serv va fi incapabilă să mai furnizeze căldură din cauza costurilor foarte mari” a mai spus primarul Victor Drăguşin.

CIFRA
4400
4400 de apartamente din totalul de 15.000  vor mai rămâne în sistem iarna viitoare, iar perspective de căldură au doar un sfert dintre ei.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite