Doar 12% din populaţia judeţului munceşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Numai 48.700 de salariaţi mai numără Teleormanul la începutul anului 2011, cu aproape 3500 mai puţini decât anul trecut. Restul teleormănenilor trăiesc din pensii, indemnizaţii de şomaj şi ajutoare sociale.

  Începutul lui 2011 găseşte Teleormanul într-o situaţie economică catastrofală, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică. Doar 48.700 de salariaţi mai există în Teleorman, în condiţiile în care numărul pensionarilor a ajuns la aproape 135.000, iar numărul şomerilor, la 20.000. Cea mai mare pondere a salariaţilor se regăseşte în sectorul servicii de unde îşi câştigă pâinea de zi cu zi aproximativ 29.000 de teleormăneni. În industrie şi construcţii lucrează 16.000 de salariaţi, iar în agricultură, doar 3500. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică spun că cei 3500 de salariaţi din agricultură sunt angajaţi ai societăţilor sau asociaţiilor agricole din judeţ, dar în realitate numărul teleormănenilor care îşi câştigă existenţa din munca pământului este mult mai mare. “Ţăranii care îşi câştigă traiul din agricultură nu sunt salariaţi, dar se estimează că 100.000 de oameni trăiesc, efectiv, din munci agricole”, ne-a spus Gelu Mortasipu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman.

Lunar, au dispărut câte 260 de salariaţi
Dacă la începutul lui 2010 Teleormanul avea peste 51.000 de salariaţi, începutul lui 2010, mai găseşte activi doar 48.700. Numărul salariaţilor a scăzut lunar cu  aproximativ 260. Cei care au ieşit din câmpul muncii au îngroşat fie numărul şomerilor, al asistaţilor sociali şi al pensionarilor. Cea mai mare creştere s-a înregistrat la pensionari al căror număr a crescut în ultimul an cu aproape 30.000 . Diferenţa mare dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor este explicat de reprezentanţii DJS prin îmbătrânirea populaţiei judeţului.

În Alexandria sunt blocuri în care niciun locatar nu munceşte
Peste 1100 de persoane din Alexandria trăiesc numai din ajutoare sociale. Pe strada 1 Mai  sunt două blocuri, B 10 şi B11, în care niciun locatar nu are servici. “Aici sunt aproximativ 90 de persoane care trăiesc din ajutoare sociale, indemnizaţii de handicap, alocaţii. Unii dintre ei mai muncesc cu ziua, mai prestează pentru ADP, dar nu sunt angajaţi cu contract  de muncă”, ne-a spus Adriana Florea, şef al Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria.
  Pentru locatarii de aici, “leafa” înseamnă ajutorul de la stat şi cei mai mulţi dintre ei nu au avut niciodată un job şi nici nu se gândesc să încerce. “Unde să muncim că nu ne angajează nimeni?! Nu îşi găsesc servici oameni cu carte, darămite noi,care nu avem nici şcoală”, ne-a spus Mariana, de 38 de ani, o locatară a blocului B10.

CIFRA
2,7
Raportul salariaţi-pensionari este în Teleorman de 2,7 pensionari la un salariat.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite