Daniel Robert Bentu scrie poezii la minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Adolescentul şi-a descoperit pasiunea pentru poezie în urmă cu trei ani şi intenţionează să scoată o carte. Are deja 60 de poezii scrise.

  Povestea tânărului de 17 ani este una deosebită. Acesta a descoperit pasiunea pentru poezie într-o zi călduroasă de vară, când era la ţară, împreună cu vărul său. „De mic îmi treceau prin minte versuri. În urmă cu trei ani, am scris prima poezie. Obişnuiesc ca în vacanţa de vară să merg la ţară cu vărul meu. Acolo, avem un obicei, să ieşim în curte şi să privim cerul. Atunci, mi-au venit în minte nişte versuri, am luat o foaie şi un pix şi am început să le înşir pe hârtie. Cred că e ceva ereditar totuşi, pentru că şi tatăl meu a scris poezii”, ne-a spus Daniel Bentu. Prima poezie s-a numit „Luceafărul”, în care tânărul vorbeşte despre stele şi Iisus. „La un moment dat i-am arătat-o mamei mele, care a fost foarte încântată şi mi-a zis că am talent şi trebuie să continui”, povesteşte adolescentul. Visul lui este de a publica o carte cu toate poeziile lui, dar asta se va întâmpla în momentul în care va avea 200 de poezii, acum are vreo 60.
   „Majoritatea poeziilor mele nu au titlu”
Daniel povesteşte că în fiecare secundă îi trece prin minte un vers, iar dacă în acel moment nu îl pune pe hârtie, acea poezie se pierde. „Imit o stare melancolică când scriu, nu dau atenţie la ce se întâmplă în jur, doar mă uit, fixez un obiect sau o persoană şi scriu. De la primul vers pleacă totul, restul vine de la sine. Când scriu o poezie nu îi pun titlu, pentru că nu ştiu exact despre ce va fi vorba. O strofă poate fi despre un obiect, iar cealaltă despre o persoană. Majoritatea poeziilor mele nu au titlu”, a mai spus tânărul. Adolescentul susţine că i s-a întâmplat să piardă versuri pentru că nu a avut pix şi foaie şi de atunci permanent le poartă cu el. „Vreau ca poeziile mele să aibă o esenţă, nu să fie doar o rimă pusă alandala. Am pierdut multe poezii că nu aveam pix şi hârtie la mine, pentru că nu mi le-am mai amintit integral. De atunci nu mai plec nicăieri fără pix şi foaie”, spunea Daniel. I-a dedicat o poezie şi mamei sale, dar care nu vrea să o publice în carte. „Eu cred că atunci când dedici ceva mamei, care este ceva sfânt, trebuie să rămână între mamă şi fiu”, a mai spus tânărul.
   Scrie poezii şi în timpul orelor de curs
Băiatul povesteşte că mai scrie poezii şi la şcoală, în timpul orelor sau la diferite evenimente la care participă. „În timpul unei ore de română, am scris trei poezii, când doamna profesoară ne vorbea despre Eminescu. Am mai scris o poezie şi la ora de chimie, despre pix. Doamnele profesoare m-au întrebat ce fac şi le-am arătat”, mai spunea Daniel. Adolescentul se implică şi în proiecte şcolare şi spune că are o relaţie foarte bună cu toţi colegii. „Liceul Noica este singurul din oraş care are steagul verde. Aceasta este o distincţie pe care o dă societatea eco pentru elevii şi profesorii care se implică în activităţi de mediu. Anul trecut, am plantat copaci în Alexandria şi la Sfinţeşti, iar când ne-am întors de la Sfinţeşti, am scris o poezie în autocar. De asemnea, la un eveniment la bibliotecă, săptămâna trecută, în cinci minute, am terminat o poezie”, povesteşte băiatul. Dacă până acum, acesta nu avea o muză, de ceva vreme, muză i-a devenit prietena sa.
  

PROFIL
Născut: 18 octombrie 1993, în Bucureşti
Studii: elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „C-tin Noica”, din Alexandria

Familie: are un frate vitreg.

ÎNTREBĂRI
Cum îţi petreci timpul liber?
„Merg la sala de sport. Când nu sunt la şcoală, câteva ore mi le petrec în faţa calculatorului, iar sâmbăta şi duminica, ies în oraş sau la plimbare cu prietena mea”.

Care a fost cea mai mare perioadă când nu ai scris o poezie?
„Trei luni. Nu am avut o stare emoţională bună. Nu m-am simţit în elementul meu. Mă simţeam prost faţă de ceilalţi copii. Mă gândeam că nu sunt eu bun să scriu poezii”
Ce-i place
„Îmi place să socializez, încerc să fiu cât mai prietenos, să nu supăr pe nimeni. Îmi place să joc baschet, şah, biliard şi să comunic pe facebook”
Ce nu-i place
„Nu-mi place ignoranţa. Nu-mi place să merg în cluburi şi să beau. Şi cel mai mult, nu suport să fumez, nu suport fumul de ţigară”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite