Cum primesc şomaj absolvenţii de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu sau de şcoli profesionale care nu doresc să urmeze un ciclu educaţional superior trebuie să ştie că au termen 60 de zile pentru a-şi depune dosarul de şomaj. Vârsta minimă pentru care se poate primi indemnizaţia de şomaj este 16 ani.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Teleorman informează absolvenţii de învăţământ că trebuie să îşi depună dosarul de şomaj în termen de 60 de zile de la data terminării şcolii. În cele două luni care trec de la terminarea cursurilor, angajaţii instituţiei beneficiază gratuit de consiliere, informare şi orietare profesională pentru angajare. „Indemnizaţia de şomaj se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită. Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ”, ne-a spus Iuliana Bădica, consilier în cadrul AJOFM Teleorman.

16 ani, vârsta minimă pentru a lua şomaj

Conducerea AJOFM Teleorman mai spune că, potrivit legi nu pot primi şomaj, absolvenţii care nu au împlinit vârsta de 16 ani. „Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani beneficiază de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, în cuantum de 250 de lei, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii”, a mai spus responsabila cu relaţii cu publicul din cadrul AJOFM Teleorman. Având în vedere faptul că smuşţi dintre absolvenţii de liceu de anul acesta nu au obţinut note de promovare a bacalaureatului, mulţi se vor înghesui să primească indemnizaţia de şomaj. „Sunt interesat să iau şomaj, deşi o să dau şi bacul în toamnă, că vreau să mă duc şi eu la o facultate. Dar trebuie să iau în calcul şi varianta în care nu iau bacul nici în toamnă. Cine mă angajează pe mine fără diplomă, trebuie să mă duc să îmi depun şomajul”, ne-a spus Ionuţ Voicu, un alexăndrean de 18 ani.

Dosarul trebuie să cuprindă mai multe documente

Absolvenţii de anul acesta trebuie să mai ştie că pentru a beneficia de şomaj trebuie să depună, în termenul prevăzut de lege, un dosar la sediul agenţiei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul. Dosarul trebuie să cuprindă mai multe documente, pentru ca persoana respectivă să fie înregistrată în evidenţele instituţiei ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, tinerii trebuie să aibă la dosar următoarele documente: act de identitate, act de studiu sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii, certificat de naştere şi nu în ultimul rând, certificat de la medicul de familie cu menţiunea «apt de muncă».

Avantaje pentru firmele care angajează absolvenţi

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă facilităţi şi pentru agenţii economici care îşi selectează salariaţii din rândul absolvenţilor înscrişi în evidenţele instituţiei. „Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ beneficiază de scutire, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pentru această perioadă, pentru fiecare absolvent, astfel: un indicator de referinţă (500 de lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau a şcolilor de arte şi meserii; indicator social de referinţă (600 lei), în vigoare la data încadrări în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal şi indicator social de referinţă (750 lei), pentru absolvenţii învăţământului superior”, a mai spus Iuliana Bădica.
Pentru a putea beneficia de toate aceste avantaje oferite de stat, angajatorul trebuie să menţină raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin trei ani de la data încheierii contractului de muncă. „În perioada celor trei ani, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, iar cheltuielile necesare pregătirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite