Culturismul din Alexandria, salvat de o fată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Clubul Şcolar Teleorman Alexandria deşi nu are foarte mulţi bani pentru sportivi reuşeşete să facă performanţă la nivel naţional şi internaţional. Mihaela Beatrice Şerban este vicecampioană europeană la culturism, după doar doi ani de antrenamente.

  În cadrul Clubului Şcolar Teleorman (CST) Alexandria există o secţie de culturism, unde sunt selectaţi elevi care ar putea să facă performanţă în acest sport. Singurul antrenor din judeţ, care a făcut performanţă în culturism este acum antrenor la CST. „Avem vreo 20 de sportivi, începători şi cu performanţe. În acest sport, este foarte important câţi participă la competiţii şi din cei pe care îi antrenez eu, trei-patru merg tot timpul la concursuri. Secţia de culturism este înfiinţată în anul 1982 şi chiar din primul an, am avut şi primul campion, pe Stelian Şchiopu. Apoi, am avut alţi doi multiplicampioni pe perechi şi individual, Felicia şi Petrişor Popa”, ne-a spus Florian Dumitru, antrenorul de culturism. Singura finanţare de care beneficiază sportivii de CST vine de la Agenţia Naţională pentru Sport, pentru că în Alexandria nu se găsesc prea multe firme care să sponsorizeze performanţele celor care ajung pe podium.
O culturistă cu performanţe la europene
În sala mică de la subsolul Stadionului am găsit-o pe Mihaela Beatrice Şerban, de 19 ani, singura fată de la secţia de culturism, cu rezultate deosebite. „Avem o singură fată la club, restul sunt băieţi, dar performanţele le face tânăra domnişoară. Acest sport este mai greu pentru fete, pentru că trebuie depus efort la antrenamente şi este obligatorie o alimentaţie sănătoasă pentru a urca pe podium”, a mai spus antrenorul Florian Dumitru. De curând, Beti a reuşit performanţa de a deveni vicecampionă europeană la culturism, dar face sport de la opt ani. „Sport am făcut de mică, cred că din clasa a II-a am mers la judo. Am avut performanţe şi la judo, sunt multilplă medaliată cu bronz la campionatele naţionale şi vicecampioană”, a spus tânăra. Florian Dumitru a fost cel care în 2009 a racolat-o pe Beti la club şi a crezut că poate face performanţă. „Am mers să vad dacă pot lua pe cineva la culturism. Erau două fete şi ea mi s-a părut mai potrivită. În acest spost contează foarte mult musculatura şi ea avea muşchi pe braţe, pe umeri”, a spus antrenorul. Beti a participat pentru prima dată la o competiţie după patru luni de antrenamente, la Campionatul Naţional de Culturism, junioare II, obţinând locul I. Apoi, în 2010 a câştigat din nou titlul de campionă naţională, de această dată la junioare I. Apogeul în culturism a fost atins anul acesta, când a reuşit performanţa să ocupe poziţia a II-a la europene. „În ţară mai avem o culturistă foarte bună, care reuşise să ia locul I la europene în ultimii doi ani şi mergea automat şi anul acesta, iar Beti era dublă campioană naţională. Am decis, împreună cu conducerea clubului să o trimitem pe Beti la europenele, care s-au desfăşurat la Madrid, în Spania, pe banii clubului”, a mai spus Florian Dumitru. A fost prima ieşire în străinătate a fetei, iar efortul depus a meritat. „Antrenamentele dinaintea competiţiei au fost foarte grele. Patru luni de zile am făcut antrenamente zi de zi. Plângeam înainte să vin la antrenamente, dar nu am renunţat şi nici nu mă gândesc să renunţ. Alergam şase kilometri, după câteva ore de antrenament în sală”, a mai spus Beti. Deşi nu are alimentaţie corespunzătoare pentru că astfel de competiţii impun şi o alimentaţie specială, fata are rezultate deosebite. „Alimentaţia ar fi trebuit să fie specială pentru astfel de competiţii şi costă destul de mult, minim 400 de euro pe lună şi noi nu ne permitem, dar ne-am descurcat onorabil”, a mai spus antrenorul. Cu toate acestea, fata a păstrat cu stricteţe regimul. „Deşi eram în vacanţă, uneori mă trezeam dimineaţa doar pentru a lua masa”, spune tânăra.
A stat doar trei zile în Spania, pentru că trebuia să dea bacul
În Spania a plecat cu lotul naţional, iar cei doi antrenori, Monica Mureşan şi Dan Enuţă au încurajat-o pe Beti să ajungă vicecampioană euroepeană. A primit şi o sponsorizare din partea unui agent economic. Deşi au concurat cu sportive din Cehia, Spania şi Polonia, cele două românce au reuşit să ocupe primele două poziţii pe podium. „Am avut mari emoţii, dar m-am gândit tot timpul al domnul profesor şi la lucrurile pe care le învăţasem de la el. Trebuia să stau patru zile în Spania, dar eu am stat doar trei şi am plecat singură cu avionul, pentru că trebuia să ajung să dau proba la limba şi literatura română la bacalaureat”, a spus tânăra. Beti a reuşit să promoveze bacalaureatul cu media 7,40 şi vrea să meargă Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Pe plan sportiv, următorul obiectiv îl reprezintă Campionatele Mondiale, tot din Spania, pentru care se pregăteşte intens.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite