Copiii care nasc copii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria nasc anual zeci de minore, majoritatea fiind fetiţe de 12-13 ani.Anul trecut, 123 de minore au schimbat păpuşile cu scutece, iar de la începutul acestui an, alte 14 au devenit mămici.

Creşterea numărului mamelor minore care aduc pe lume bebeluşi este alarmant, iar fenomenul îi îngrijorează pe medicii care asistă lunar la astfel de naşteri. De la an la an, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria se înregistrează tot mai multe naşteri în rândul minorelor. „Anul trecut, 123 de minore au născut la spitalul nostru, iar de la începutul anului, 14. Multe dintre acestea au vârste de 12-13 ani”, ne-a spus Monica Roşu, director medical la Spitalul de Urgenţă din Alexandria . Medicii spun că , în foarte multe cazuri, minorele care ajung  în sălile de naşteri, sunt fete aflate în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii lor fiind plecaţi în străinătate. „Am avut multe cazuri în care părinţii fetelor erau plecaţi în străinătate la muncă, iar ele erau în grija bunicilor. Vă daţi seama cine să le înveţe despre metode contraceptive? Mai sunt şi fete care provin din familii nevoiaşe”, a mai spus medicul. După statistica făcută de medicii de la Spitalul Judeţean din Alexandria, este mult mai mare numărul naşterilor în rândurile minorelor, decât numărul avorturilor. În 2010, doar 15 minore au avortat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar anul acesta, una singură.

În loc să dea testele naţionale, a născut

Mulţi cred că naşterile la vârste foarte fragede se înregistrează în rândul fetelor de etnie rromă, dar medicii care aduc pe lume bebeluşii îi contrazic. „Nu sunt neapărat minore de etnie rromă, avem şi multe copile care provin din familii bune, care merg la şcoală”, a adăugat medicul Monica Roşu. La începutul acestui an, un caz cutremurător a şocat cadrele medicale din spital: o fată din Alexandria, elevă în clasa a VIII-a s-a prezentat la spital să nască. Zvonurile despre această copilă au circulat destul de repede, iar prin spital toată lumea vorbea despre acest subiect: „Fata era destul de bine îngrijită. Părinţii ei erau plecaţi în Spania, la muncă. Au rămas înmărmuriţi când au auzit că fetiţa lor a născut. În loc să aducă pe lume un copil, aceasta trebuia să dea testele naţionale anul acesta şi să intre la liceu. Degeaba au venit părinţii ei acasă acum, e prea târziu”.

Tradiţie în rândul rromilor

La rromi, situaţia este alta. Aceştia păstrează tradiţia din moşi strămoşi şi îşi căsătoresc fetele la vârste foarte mici, iar dacă acestea aduc pe lume un copil, în familiile lor e sărbătoare. În comunităţile de rromi din judeţ, din comune precum Brânceni, fetele devin femei la maxim 14 ani, iar bebeluşii sunt crescuţi de soacrele acestora. Minorele sunt practic obligate să facă copii, pentru că altfel familia băiatului le alungă.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite