Concediile medicale s-au redus la jumătate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CAS Teleorman, Marius Nica
Preşedintele CAS Teleorman, Marius Nica

  Numărul concediilor medicale s-a înjumătăţit în Teleorman, faţă de prima perioadă a anului, ca urmare a înăspririi condiţiilor de acordare.

Dacă în primele luni ale acestui an, înainte de apariţia OUG 36/2010 privind acordarea concediilor medicale, media cererilor era de aproximativ 1500 pe lună, după luna aprilie, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, solicitările s-au redus la jumătate. În mai, doar 875 de teleormăneni şi-au mai luat concedii medicale, iar în următoarele luni numărul acestora s-a redus până la 760, pe lună. „Ordonanţa a speriat pe toată lumea şi pe cei care îşi luau concedii medicale pentru a-şi rezolva diferite probleme personale, şi pe medicii care acordau concedii nejustificat.  Angajaţii se tem că patronul sau colegii de servici îl pot reclama şi atunci riscă să i se suspende concediul şi chiar să îi dea afară. Medicii se tem de amenzi care ajung până la 5000 de lei. Şi nici angajatorii nu mai acceptă aşa uşor concediile pentru s-a schimbat procedura de decontare şi trebuie să se prezinte la CAS în cinci zile de la data acordării concediului” ne-a mai spus preşedintele CAS Teleorman. Până în prezent, CAS Teleorman nu a despistat nici un bolnav închipuit în cadrul controalelor făcute la domiciliu şi nici un medic care să fi acordat concediu nejustificat.
  Oamenii se tem să nu-şi piardă serviciul
Medicii de familie sunt de părere că nu doar ordonanţa este motivul pentru care numărul concediilor medicale s-a înjumătăţit, ci şi teama oamenilor de a-şi pierde locurile de muncă. „ Deşi vin bolnavi la mine, care ar trebui să stea acasă cel puţin două-trei zile, nu acceptă concedii medicale deoarece pierd in salariu şi se tem să nu fie daţi afară. A venit unul de la fabrica de rulmenţi care avea pneumonie şi mi-a zis că nu stă acasă de frică să nu rămână fără loc de muncă. Le e frică şi de poliţie pentru că ei trebui să dea o declaraţie cănu părăsesc domiciliul” ne-a spus Constantin Ţone, un medic de familie din Alexandria.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite