Cizmarii şi croitorii , căutaţi pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cizmarul Nicu Ciambru abia mai face faţă comezilor
Cizmarul Nicu Ciambru abia mai face faţă comezilor

Zeci de alexăndreni merg zilnic la atelierele de croitorie şi cizmărie din oraş, pentru că nu îşi permit haine de iarnă şi cizme noi.Cizmarii şi croitorii din oraş sunt printre puţinii mici întreprinzători din oraş care profită de pe urma crizei.

Alexăndrenii sunt afectaţi din ce în ce mai mult de criza financiară şi primele lucruri pe care le-au tăiat de pe lista de cumpărături au fost hainele şi încălţămintea nouă. Nici măcar magazinele cu haine ieftine aduse din China nu mai sunt pe măsura buzunarul alexăndrenilor săraci. Soluţia de rezervă este repararea încălţămintei vechi şi modificarea hainelor de iarna trecută. „ Anul acesta nu îmi permit să dau 100 de lei pe cizme. Am cizme bune , pe care le-am luat acum doi ani. Le pun flecuri noi, le vopsesc şi trec iarna asta cu ele. O să dau maxim 20-30 de lei şi scap mult mai ieftin. Poate anul viitor, dacă vor fi vremuri mai bune, îmi voi lua haine noi” ne-a spus Ioana Marcu, o alexăndreancă de 43 de ani.
Chiar dacă în Alexandria există multe second-hand-uri cu haine ieftine, alexăndrenii preferă să îşi modifice hainele vechi, decât să ia unele la mâna a doua. Marian Părpălea, un alexăndrean de 56 de ani spune că iarna asta îşi va vopsi haina de piele, pe care o are deja de cinci ani : „ O să o vopsesc şi mă costă maxim 50 de lei. Una nouă e câteva milioane şi nu am bani, nu îmi permit. Prefer să le  dau copiilor să îşi ia ei ceva noi. La noi, merg şi haine mai vechi” spune alexăndreanul.

Cizmarul face chiar şi 100 de lei pe zi

Unul dintre cele mai solicitate ateliere de cizmărie din oraş este cel al lui Nicu Ciambru. Cizmarul abia mai face faţă comenzilor de când a venit sezonul rece. „ Au crescut cererile de prin septembrie. Oamenii nu mai au bani de cizme noi şi ajung la cizmar să şi le repare pe cele vechi. Abia mai fac faţă cererilor care cresc de la o zi la alta, de când s-a stricat vremea”spune cizmarul. În atelierul lui Nicu Ciambru vin şi alexăndrenii care vor să-şi vopsească hainele de piele .” Acum au început să vină şi cu hainele de piele la vopsit. Nu e scump, iau cel mult 50 de lei pentru o lucrare mai amplă. Dar, oricum, oamenii dau mai repede banii ăştia, că nu au milioane ca să îşi ia haine noi. Preferă să dea bani pe mâncare, decât pe haine noi” a mai spus Nicu Ciambru. Cizmarul spune că preţurile lui nu sunt mari :”Pentru flecuri şi reparaţii mici iau 10 lei, pentru reparaţii mai ample cum ar înlocuirea tălpilor, iau şi 50 de lei” .

La croitorie numărul solicitărilor s-a dublat

Estera Stavarache, de la atelierul de croitorie-comandă Răsăritul spune că cererile de anul acesta s-au dublat faţă de anul trecut .”  Vin oamenii de când cu sărăcia asta . Omul preferă să îşi repare ce are, decât să ia haine noi. Majoritatea vin pentru strâmtat haine sau scurtat fuste sau pantaloni” ne-a spus croitoreasa. Avem cereri duble faţă de anul trecut.”




Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite