Cel mai bun cozonac făcut în casă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Municipalitatea a premiat astăzi cel mai bun cozonac şi cea mai bună pască, produse culinare făcute în casă. Maria Ciobanu a câştigat titlul pentru cel mai bun cozonac de casă, iar la categoria pască, câştigăroare a fost Teodora Roman.

  Primăria Alexandria a organizat astăzi, de la ora 11.00, concursul „Cel mai bun cozonac”, competiţie cu tradiţie în rândul gospodinelor din oraş. „În premieră anul acesta concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: cozonac şi pască. Concurentele trebuiau să aibă domiciliul în municipiul Alexandria, produsul înscris în concurs să fie preparat în casă şi, nu în ultimul rând, trebuie menţionat că o persoană a avut posibilitatea să se înscrie la ambele categorii ale concursului”, ne-a spus Cristina Teodorescu, responsabil relaţii cu publicul în cadrul primăriei. Concursul a fost prezentat de doi copii  din trupa de dansuri a primăriei. Jurizarea a fost făcută de patru reprezentanţi ai unor firme de alimentaţie publică din oraş, specialişti cofetari-patiseri,  şi care fac cozonaci şi produse de Paşte de ani buni. “În primul rând vom urmări aspectul produsului, atât la exterior, cât şi la interior. Apoi trebuie să vedem cum sunt la gust, pentru că trebuiau să folosească neapărat ingrediente naturale, de casă. Gustul de casă, noi îl simţim de la lapte sau ouă. Iarăşi, un secret al cozonacului este că acesta se desface foarte frumos, are porii mai mari decât pâinea”, a spus Tania Alexandru, cofetar-patiser la SC ROFAL.

Fiecare gospodină, cu secretele ei
Pe masa unde au fost expuse produsele, erau zece cozonaci dintre cei mai frumoşi şi nouă păşti. Toate concurente au spus că au folosit numai produse de casă, tradiţionale. „Eu vin din partea Moldovei, acolo unde se face pască de Sfintele Paşte. Sunt de 30 de ani în Alexandria şi păstrez tradiţia moştenită din moşi ştrămoşi. Pasca se face şi din cocă de pâine, dar şi din cocă de cozonac, care este mai dulce. Apoi se umple cu ouă, stafide, vanilie. Cel mai important, la final,  se face o cruce din cocă, care simbolizează crucea lui Iisus”, ne-a spus Maria Şandru, o pensionară de 60 de ani.
În ceea ce priveşte cozonacii, gospodinele spun că pentru a avea cozonaci gustoşi şi aspectoşi trebuie să foloseşti făină şi margarină de calitate superioară. „Margarina contează cel mai mult, dacă nu ai margarină bună, nu îţi ies cozonacii. Un alt ingredient important este şi făina, eu folosesc numai făină cernută de mine, nu cumpăr niciodată şi nu am dat greş. Fac cozonaci de peste 20 de ani, dar este pentru prima dată când particip la acest concurs”, a spus şi Floarea Gaier, o alexăndreancă de 57 de ani. Premiere a fost fost făcută de primarul Victor Drăguşin care le-a oferit doamnelor obiecte de uz casnic şi aparatură electrocasnică, diplome şi flori. Câştigătoarele au spus că orice mâncare ca să iasă bună trebuie făcută cu dragoste.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite