Bogdan Merişanu, vicecampion naţional la TIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  A ajuns să meargă la clubul CST Teleorman dintr-o întâmplare. În paralel, studiază automatica şi calculatoarele.

  Tânărul a îmbinat foarte bine şcoala cu sportul, reuşind să aibă performanţe în ambele domenii. Nu s-a gândit niciodată că va face TIR, dar a fost fascinat de mic de trasul cu puşca. „Am un unchi mai apropiat de vârstă cu mine, care a făcut armata şi când eram mic, îmi doream să merg în armată. Dar, între timp, s-a eliminat obligativitatea ca tinerii să urmeze stagiul militar, aşa că mi-am luat gândul”, povesteşte Bogdan. Când a intrat la liceu, nu s-a gândit nicio clipă să se înscrie la vrun club sportiv din oraş, însă după câteva luni, a mers cu un coleg la clubul CST. „Totul a început dintr-o întâmplare. Aveam un coleg de clasă, care acum îmi este acum şi coleg la club, care mergea acolo. În fiecare zi ne întorceam împreună de la şcoală, numai joia el avea un alt traseu. La un moment dat, l-am întrebat unde merge şi m-a invitat să vin cu el. Aşa a început totul”, a spus TIR-istul. La început, antrenorul clubului Emanuel Panduru l-a supus pe tânăr unor probe pentru a fi admis la club. „Ni s-a spus că nu toată lumea poate face acest sport şi că trebuie să avem reflexe şi ochiul format pentru aşa ceva. Am fost testat şi acceptat. Eram doar patru băieţi”, a mai spus Bogdan.

Munca a fost încununată cu rezultate
Antrenamentele se făceau odată pe săptămână, joia, iar singurele competiţii care se desfăşoară pentru aceşti sportivi sunt Campionatele Naţionale de TIR-Talere, de la Bucureşti şi Cupa României. „Pentru a merge la Campionatul Naţional, care se ţine în fiecare an, toamna la Bucureşti, este nevoie să mergi la etapele preliminare ale acestei competiţii. Sunt vreo şase etape, iar în primul an, antrenorul a considerat că nu suntem suficient de pregătiţi pentru a merge la aceste etape şi ne-a dus direct la campionat. A fost primul meu contact cu un poligon adevărat. Noi facem doar Trap, o componentă a TIR-ului. Îmi amintesc că rezultatele noastre nu au fost omologate, pentru că nu am mers la preliminarii, dar pentru mine a însemnat foarte mult, pentru că noi nu aveam un asemenea poligon şi nu cunoşteam locul. Cei din Bucureşti, că doar acolo mai sunt cluburi, se antrenează numai pe acest poligon. Cu toate acestea, dacă se ţinea cont de rezultate, eu aş fi ieşit pe locul III, la Trap. Acest lucru m-a încurajat foarte mult”, a mai spus tânărul. În anii următori a mers la campionatele naţionale şi cu toate că nu aveau chiar toate condiţiile necesare pentru antrenamente, tinerii au reuşit să se claseze pe primele poziţii ale clasamentului. „În 2009, am ocupat locul III la Campionatul Naţional de DubluTrap şi pe echipe am luat locul II. În anul acela, unul dintre colegii mei a luat o medalie şi la Cupa României”, a spus Bogdan. Cele mai mari performanţe le-a avut anul trecut. „Anul trecut am ieşit vicecampiona naţional la Dublutrap şi locul III la Cupa României, la trap. Au fost cele mai bune rezultate ale mele de până acum”, spunea băiatul.

PROFIL
Născut: 3 iunie 1991, în Alexandria
Studii: student anul I, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucureşti
Familie: mai are o soră

ÎNTREBĂRI

Cum ai reuşit să îmbini şi şcoala şi antrenamentele?
„Mai greu. La un moment dat, aveam probleme la matematică şi părinţii mei mi-au cerut să renunţ la sport, dar până la urmă le-am demonstrat că nu era vina mea, eu ştiam matematică, motiv pentru care am luat 10 la matematică, la BAC”

Cum a fost prima dată când ai tras cu puşca?
„Este o experienţă surprinzătoare. Prima dată a tras antrenorul şi mi s-a părut uşor. Apoi am tras şi noi, senzaţia e ciudată, dar plăcută în acelaşi timp”

Ce-i place
„În place să merg la pescuit. Sunt pasionat de calculatoare, în place tehnica, în general. Şi de curând, am descoperit o altă pasiune, şi anume fotografia”

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu ogligat să fac ceva. Nu-mi place să stau degeaba, pentru că mă plictisesc foarte repede. Nu-mi place să merg în cluburi”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite