Autorităţile locale nu au bani pentru spitale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Teleormanul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii ca fiind judeţul cu cele mai slabe finanţări în unităţile sanitare. Spitalul Judeţean din Alexandria nu a primit nici în 2010 şi nici anul acesta niciun leu de la Consiliul Judeţean, care a “pedepsit” pacienţii, pentru că nu iubeşte managerul unităţii.

  Ministerul Sănătăţii a realizat un clasament al judeţelor din punct de vedere al fondurilor alocate de la bugetele locale unităţilor spitaliceşti din subordine. Teleormanul ocupă un loc ruşinos la coada clasamentului, fiind atât în 2010, cât şi în 2011 pe penultimul loc la acest capitol. Anul trecut pentru spitalele nou preluate s-au găsit doar 482.500  de lei, singurele unităţi care au primit finanţare fiind cele din Zimnicea şi Roşiorii de Vede. Spitalul Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate din judeţ nu a primit în schimb nici un leu. În 2011 s-a alocat doar 205.000 lei pentru unităţile din Zimnicea şi Roşiori, şi din nou, unitatea din Alexandria nu a primit niciun leu. Acest lucru a atras atenţia oficialilor din minister. “Practic această unitate s-a autofinanţat. Contribuţia pe cap de locuitor a autorităţii publice locale a fost de 0,7 lei în 2009; 0,6 în 2010 şi 0,11 în 2011”, a declarat Cristian Irimia, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Consiliul Judeţean pedepseşte “ pacienţii” Spitalului Judeţean, pentru că nu îi place conducerea!
Încă de la preluarea Spitalului de Urgenţă, Consiliul Judeţean a intrat în conflict cu managerul Florentina Cătrună, pe care a încercat să o schimbe. Pentru că nu a reuşit, a “pedepsit” unitatea şi implicit pacienţii, nealocând nici un leu în ultimii doi ani. “Ei nu sunt de acord cu conducerea spitalului. Nu recunosc concursul. Este spital public, nu butic. Este spitalul judeţului, nu este nici al lui Cătrună, nici al Consiliului Judeţean. Nu este normal ca ei să nu dea nici un ban. Avem datorii de 150 de miliarde de lei vechi. Luăm dintr-o parte şi dăm în alta ca să supravieţuim”, a spus Florentina Cătrună, managerul Spitalului Judeţean.
Vin cu  perfuzorul de acasă!
Pacienţii Spitalului Judeţean sunt cei resimt cel mai bine lipsa finanţării de la buget. “Am avut mama internată o săptămână. Zilnic m-au pus să cumpăr câte ceva. O zi perfuzor, altă dată vitamine că nu aveau, după aceea m-au pus să iau şi analgezice”, ne-a spus Victor Selcu, un teleormănean de 34 de ani.
Ambulanţele se rup în gropile din curtea spitalului, platile se amana de la o luna la alta
Conducerea spitalului spune că ambulanţele care aduc pacienţii la spital se distrug în craterele formate în asfaltul din curte. „Consiliul Judeţena nu vede nici măcar gropile din curtea spitalului. Le-am trimis în nenumărate rânduri adrese să facă ceva cu asfaltul, că ambulanţele se rup în două prin ele. Ca să mai astupăm din ele facem noi betoane şi punem în gropi. Nu este normal aşa ceva”, a mai spus Cătrună. În ceea ce priveşte datoriile spitalului care sunt uriaşe, conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ spune că se descurcă foarte greu. „Contractul nostru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate este între 17-20 miliarde de lei, în condiţiile în care numai salariile sunt 22 de miliarde. Spitalul din Alexandria este singurul din judeţ care de ani de zile se descurcă singur. Până la urmă ne-a ajutat şi Guvernul Japoniei şi ei nu”, a explicat managerul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite