ŞOCANT: Aproape 4000 de oameni din Islaz, bolnavi din cauza apei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 6000 de locuitori ai comunei Islaz, 60% sunt bolnavi  de stomac sau rinichi, din cauza apei „otrăvite” din fântâni. În urma analizelor făcute de DSP la Islaz, s-a constat că apa nu este bună pentru consum. Pentru că apa plată e un lux, iar singura sursă de apă sigură e la 40 de kilometri distanţă, majoritatea localnicilor continuă să se otrăvească bând apă din fântâni.

Pentru cei 6000 de locuitori ai comunei Islaz, apa a ajuns din element vital, element mortal. Problema apei din Islaz este cunoscută de autorităţile judeţene şi locale încă din 2007.În urma plângerilor venite de la oameni şi a cazurilor numeroase de afecţiuni renale sau digestive apărute la Islaz, DSP a dispus atunci efectuarea unor analize  În urma acestora s-a constata că apa nu este bună pentru consum, având valori de nitriţi , cloruri şi bacterii peste concentraţia maximă admisă. DSP a recomandat primăriei să găsească o sursă alternativă de apă. Analizele s-au reluat şi în 2010, şi în 2011, iar rezultatul a fost acelaşi. Apa nu este bună pentru consum şi DSP a recomandat găsirea unei surse alternative de apă. Specialiştii nu au dat un verdict clar în ceea ce privşte cauza pentru care apa nu e bună . „ Ar putea fi două motive. Cum Teleormanul este un judeţ agricol, în care se folosesc mult îngrăsămintele şi diverse tratemente chimice, este posibil ca aceste substanţe să se infiltrat în pânza freatică care este la Islaz la mică adâncime. Alt motiv ar fi legat de localizarea comunei  în apropierea zonei în care Oltul se varsă în Dunăre. Din cauza poluării de pe Dunăre şi Olt şi a infiltraţiilor în pânza freatică, apa ajunge să aibă aceste substanţe”, ne-a spus medicul epidemiolog Luminiţa Dumitraşcu de la DSP Teleorman.

Cei cu dializă iau apă de la 40 de kilometri distanţă

Faptul că apa din comuna lor este „ otrăvită” o ştiu cel mai bine, localnicii care au ajuns în stadii avansate de boală.Marin Cârciumaru de 71 ani a ajuns la dializă şi, după cum i-au spus  medicii, cel mai probabil, consumul apei din fântână l-a adus în acest stadiu de boală. „M-am simţit din ce în ce mai rău şi am ajuns la doctor la Fundeni, acolo m-au diagnosticat şi mi-au spus că trebuie să fac dializă. De trei ani fac dializă la Alexandria. Doctorul mi-a zis că e de la apă.Acum nu mai beau din curte. Iau de la Crângu de la un izvor, de trei ori pe săptămână, când merg la dializă la Alexandria”, ne-a spus Marin Cârciumaru.
Oprea Fotescu, de 76 de ani este un alt localnic ajuns la dializă după ce a consumat ani în şir apa din comună. „ Aşa mi s-a spus că e de la apă, dar eu nu am crezut. Acum nu mai beau, iau de la izvor de la Crângu, la 40 de kilometri.”, spune bătrânul. Şi ceilalţi localnici, care nu au ajuns în stadii avansate de boală cunosc problema apei, dar cei mai mulţi continuă că consume, pentru că nu au altă variantă. „ Nu prea e bună apa, dar ce să facem. Se vede cu ochiul liber când rămâne în găleată,se văd urme  de depuneri. Nu avem bani de apă plată”, ne-a spus un alt localnic din Islaz, Aurel Tatu de 35 de ani.

Mii de bolnavi pe listele medicilor de familie

Pe listele medicilor de familie din sat cazurile de afecţiuni renale sunt îngrijorătoare. Din statistica făcută de cei trei medici, reiese că 60% dintre locuitori au diverse probleme renale sau digestive. „ Am  două cazuri de la dializă, doi copiii cu glomerulonefrite, infecţii urinare, 20 de cazuri, litiază renală, peste 200 de cazuri confirmate”, ne-a spus medicul Gheorghe Balint. Un alt medic din comună Mihaela Popa spune că 31% din pacienţii ei au litiază renală şi peste 50% au nitriţi în sedimentul urinar.
Conducerea DSP avertizează că apa ar putea fi mortală pentru sugari. „ Dacă se foloseşte apa pentru lapte praf sau ceai, poate induce boala albastră, care e mortală”, a mai spus Luminiţa Dumitraşcu.

Salvarea ar putea veni de la olandezi

Primăria Islaz are în derulare un proiect legate de alimentarea cu apă, care nu s-a concretizat din lipsă de fonduri. „ Lucrarea a început în 2008, dar pentru că nu s-au mai alocat bani, în primăvara lui 2010, lucrarea s-a oprit”, ne.-a spus primarul Cătălin Geară. Acum , dată fiind gravitatea situaţiai, edilii din Islaz, caută o soluţie rapidă şi mai puţin costisitoare. „ În parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu provincia olandeză Overijssel am realizat un proiect prin care va fi achiziţionat un purificator,  care va asigura calitatea apei. Îl vom instala într-un loc din comună şi oamenii vor lua apă de aici”, ne-a mai spus primarul din Islaz.  Costul  de achiziţionare şi instalare va fi suportat integral de olandezi. Primarul din Islaz spune că investiţia va fi gata în primăvara acestui an.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite