Andreea Valentina Tobă, campionă naţională la şah la 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Deşi a început să joace şah din pură curiozitate şi pentru a-şi ocupa timpul liber, fetiţa de doar 12 ani a ajuns campioană naţională anul trecut şi merge la peste 25 de competiţii anual.

  Andreea Tobă este în clasa a V-a la Şcoala nr. 5 din Alexandria, dar a început să joace şah pe la 5 ani, când era la grădiniţă. Tatăl fetei spune că e posibil să fi moştenit talentul şi dragostea pentru şah de la bunicul patern. „Am început să joc şah când eram la grădiniţă, domnul Marinică Marin a selectat atunci câţiva copii printre care şi pe mine, i-a chmetat pe părinţii mei şi le-a spus să mă lase la şah”, aşa începe copila povestea. Deşi la început au fost reticenţi, părinţii Andreei au acceptat propunerea profesorului de şah, în speranţa că aşa micuţa lor îşi va ocupa timpul liber într-un mod util. La vremea aceea, cursurile se ţineau în week-end la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Profesorul a observat că Andreea prinde foarte repede şi că este talentată. Ne-a propus să mergem cu ea la competiţii şi am acceptat”, a spus tatăl Andreei.
   A participat la peste 25 de concursuri de şah
Andreea a fost legitimată la Clubul Municipal Alexandria şi aşa a fost înscrisă la diferite concursuri naţionale şi chiar internaţionale. Cu toate că, părinţii au fost cei care au scos bani din buzunar pentru deplasările fetei la competiţii, aceştia au fost răsplătiţi cu ocuparea unor locuri fruntaşe la majoritatea concursurilor. „Pe an participă la aproximativ cinci competiţii, majoritatea desfăşurându-se în timpul vacanţelor, la diferite secţiuni. În anul 2007, când am mers la «Trofeul Speranţelor», de la Vâlcea, profesorul de şah de la CSM Craiova ne-a propus să o lăsăm să joace şi pentru Craiova şi am acceptat. De atunci joacă şi pentru echipe şi acolo, iar clubul le plăteşte 50% din costul deplasării”, a mai spus tatăl Andreei.
   La Campionatul Naţional de Şah pe echipe juniori-OLIMP 2008, Andreea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ulterior, în acelaşi an, a ocupat locul II şi III, la alte concursuri desfăşurate la Buzău, Alexandria şi Craiova. „Anul următor a luat locul I, la Campionatul Naţional de Şah pe echipe de la Iaşi, iar în 2010, la acelaşi concurs a luat premiul doi”, povesteşte tatăl.
   La nivel internaţional, Andreea a mers în Serbia la Campionatul European de Şah Rapid, unde a concurat cu fete de aceeaşi vâsrtă din Bulgaria şi Estonia, atunci beneficiind şi de prima sponsorizare din partea primăriei şi a unor agenţi economici din oraş. „Au fost doar două jucătoare din ţara noastră, ea şi încă o fată din Bucureşti. La un moment dat, după mai multe partide, au ajuns să joace amândouă şi au căzut de acord să facă remiză. Pentru acea jumătate de punct, Andreea a ocupat poziţia 11 în clasament, iar cealaltă, şase”, a mai spus tatăl Andreei.
   Fata de doar 12 ani are rezultate deosebite şi la şcoală. „Am terminat semestrul I, doar cu două medii de nouă, în rest am avut numai zece”, spune Andreea.
 

PROFIL
Născută: 30 iunie 1999, în Alexandria
Studii: elevă în clasa a V-a A la Şcoala Nr. 5
Familie: singură la părinţi
 

ÎNTREBĂRI
Care a fost cel mai reprezentativ rezultat, obţinut până acum?
„Locul I la Campionatele Naţionale şcolare de şah parctic, de anul acesta, de la Căciulata. În urma rezultatelor Elisabeta Polihroniade, cea mai cunoscută şahistă română şi maestră internaţională le-a promis câştigătorilor că va încerca să facă rost de bani pentru a merge la Campionatele Mondiale Şcolare din Polonia, de anul viitor”
Nu ai emoţii când participi la concursuri?
„La prima competiţie la care am participat, am avut, dar după am trecut peste ele. La început nu aveam stare deloc, vroiam să termin cât mai repede”     

  Ce-i place          
„Îmi place să ies în oraş cu prietenele mele, sâmbăta şi duminica. De obicei, mergem în parc sau la cofetărie”
  Ce nu-i place      
 „Nu-mi place să iau note mici la şcoală, sunt foarte ambiţioasă. Nu îmi place să mă cert cu prietenii mei”     

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite