Aida-Ranya Sobh, pianista care exsersează şi 12 ore pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Copila a început să ia lecţii particulare de pian pe când avea 5 ani şi pentru că nu a reuşit să ia locul I la prima competiţie la care a participat, a început să repete 10 ore pe zi.

  Aida-Ranya Sobh este o fetiţă de doar opt ani, care a reuşit în trei ani de lecţii de pian, să obţină rezultate deosebite la concursurile naţionale şi internaţionale. Deşi era cea mai mică din grupa de vârstă la concursuri, copila a urcat pe podium la toate cele şase concursuri la care a participat.
   Mama ei spune că pianul a fost o pasiune de-a ei, dar pentru că părinţii săi nu au avut bani să-i cumpere unul, aceasta şi-a dorit foarte mult ca fiica ei să poată învăţa să cânte la acest instrument. „Eu am făcut chitară clasică, dar când eram copil îmi doream să ştiu să cânt la pian. Din cauză că ai mei nu au avut bani să-mi cumpere unul, eu i-am cumpărat fiicei mele când avea cinci ani şi tot atunci a început şi lecţii particulare”, povesteşte femeia. Părinţii au observat că fetiţa este foarte entuziasmată de pian şi cu toate că nu au obligat-o niciodată să exerseze mai mult, Ranya era pe zi ce trece mai fascinată de noul instrument. „Îmi place foarte mult să cânt la pian. Când eram mai mică, cântam două-trei ore pe zi, până când am mers, anul trecut la concursul «Tinere Talente Muzicale», unde am obţinut locul II şi de atunci exersesz mult mai mult ”, spune fetiţa de 8 ani.
  Dezamăgirea acelui moment a determinat-o să depună şi mai mult efort
  Fiind o fire ambiţionasă, la prima competiţie din viaţa ei, Ranya s-a simţit nedreptăţită şi de atunci nu a mai încetat să exerseze ori de câte ori avea timp liber. Din acel moment, joaca s-a transformat în repetiţii la pian. „Eram în vacanţă şi toată ziua mi-o petreceam în faţa pianul exersând. După doar o lună de la prima competiţie, în iunie 2009, am participat la un alt concurs, la Bucureşti, unde am luat marele premiu”, mai spunea Ranya. Este vorba de Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală, „Marele premiu”, al Palatului Naţional al Copiilor.                                                                                                                                                           
 Anul acesta, a mai participat la patru competiţii, dintre care una internaţională, unde a concurat cu copii din Bulgaria şi Ungaria. Mama Ranyiei povesteşte că fetiţa a plecat de acasă cu gândul să câştige locul I, dar pentru că era prea mică, avea 7 ani şi a concurat la categoria de vârstă 7-10 ani, a reuşit să ajungă până în finală. „A reuşit să ţină pasul cu ceilalţi concurenţi până în finală, unde interpretat o piesă foarte grea de Mozart. La acest concurs, «Jeunesses International Music Competition», a fost foarte multă lume şi ea este destul de emotivă când trebuie să cânte în faţa unui public atât de numeros. Mai mult, juriul era format din profesori de pian din Germania şi China, dar eu zic că s-a descurcat onorabil”, mai spunea mama fetei. După acest premiu, a urmat o serie de succese în plan muzical, obţinând premiul I la Concursul Naţional de Pian „Virtuozii”, desfăşurat în Brăila, pe 20 mai. Pianista a luat premiul de excelenţă la Concursul Judeţean „Tinere Talente Muzicale” Alexandria şi premiul III, la concursul internaţional „Pro Piano-România”, care a avut loc în capitală.
PROFIL
Născută: 27 noiembrie 2002, în Alexandria
Studii: clasa a III-a la Şcoala „Mihai Viteazul”, din Alexandria
Familie: singură la părinţi
Ce-i place
„Când mă lasă părinţii, îmi place să mă joc la calculator, să joc tenis şi mai îmi place engleza. Mai îmi plac dulciurile foarte mult”
Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă joc cu păpuşile. Nu m-am jucat niciodată cu păpuşile. Când am timp, prefer să mă joc cu maşinuţele”
ÎNTREBĂRI
Ce compozitor de muzică îţi place cel mai mult?
„Imi place Beethoven şi Mozart. În general, interpretez piese clasice, pe care mi le aleg singură şi pe care le înţeleg. Aceştia doi au piese vesele”
Ce vrei să te faci, când vei fi mare?
„Nu ştiu. Acum îmi place foarte mult să cânt la pian şi să joc tenis, nu pot să zic care dintre ele îmi place mai mult, îmi plac amândouă la fel”

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite