A venit subvenţia, s-a micşorat gigacaloria, se opreşte căldura!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Consilierii locali alexăndreni s-au întrunit azi dimineaţă în şedinţă de îndată pentru a micşora preţul de facturare a energiei termice din sistemul centralizat de încălzire. Decizia a fost luată, după ce Guvernul a alocat Alexandriei subvenţie de 2.000.000 de lei.

  Mult aşteptata subvenţie de la bugetul de stat pentru energia termică facturată populaţiei din sistemul centralizat de încălzire a fost alocată, în sfârşit, de Guvern. Cele 2.000.000 de lei pe care autorităţile le aşteaptă de la începutul acestui sezon rece au ajuns, astăzi, în bugetul local. Ca urmare, consilierii locali, întruniţi în şedinţă de îndată, au aprobat micşorarea preţului gigacaloriei de la 297 la 200 de lei, pentru lunile ianuarie şi februarie.    Gigacaloria a fost majorată la Alexandria la începutul anului, în lipsa subvenţiei care să acopere diferenţa dintre preţul de producţie al energiei termice şi preţul de facturare. Aleşii locali au stabilit atunci că, dacă subvenţia va veni, preţul gigacaloriei va fi modificat. Suma venită de la Guvern nu a acoperit micşorarea la acelaşi nivel de 200 de lei a gigacaloriei şi pentru luna martie. „Subvenţia venită nu acoperă micşorarea gigacaloriei şi pentru martie, decât cu 20 de lei. Astfel preţul cu care se va factura căldura pentru luna martie va fi de 274 de lei. Oricum, luna martie va fi una mai relaxată financiar pentru beneficiari, deoarece căldura se va sista”, a spus primarul Victor Drăguşin.

Facturile vor fi recalculate
Alexăndrenii din sistemul centralizat de încălzire care au apucat să plătească întreţinerea pentru ianuarie cu preţul de 297 de lei, nu vor primi banii înapoi. Conducerea Terma Serv va recalcula facturile, iar sumele plătite în plus de beneficiari se vor considera plăţi pentru factura următoare. În condiţiile în care s-au achitat de datorii faţă de Terma Serv mai puţin de 50% dintre abonaţi, nu sunt mulţi cei care vor avea bani de recuperat. Facturile pentru februarie şi martie vor fi emise cu preţul stabilit astăzi de consilieri.

Luni se opreşte căldura!
Cu prilejul aprobării noului preţ al gigacaloriei, conducerea Terma Serv a informat Consiliul local că va sista furnizarea energiei termice în data de 14 martie. La baza deciziei Terma Serv stă prognoza meteo care anunţă creşterea temperaturilor până la 16 grade, dar şi somaţiile de la Wirom Gas, care ameninţă cu sistarea gazului din cauza facturilor neachitate. Cum primăria a garantat gazul furnizat lunar iarna aceasta cu bilete la ordin, ameninţarea Wirom Gas planează şi asupra bugetului local, în pericol de executare. „E important ca oamenii să înţeleagă că trebuie să plătească.  Mă voi întâlni cu cei de Wirom Gas să discutăm, pentru a evita executarea bugetului local”, a declarat primarul Victor Drăguşin.

CIFRA
274

Gigacaloria pentru martie se va calcula la 274 de lei, pentru că subvenţia de la Guvern acoperă doar lunile ianuarie şi februarie.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite