40 de familii aşteaptă să adopte un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Deşi birocraţia este de multe ori potrivnică adopţiei, în Teleorman 40 de familii au reuşit să înfieze un copil anul trecut şi alte 40 sunt pe lista de aşteptare. Reprezentanţii DGASPC Teleorman susţin că procedura de adopţie este îngreunată de faptul că mamele care îşi abandonează copiii, nu îşi  dau acordul ca aceştia să fie adoptaţi.

  Dacă într-o familie normală, venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensă, există şi femei care după ce aduc pe lume  bebeluşi şi îi lasă în grija statul, fără să le mai pese de soarta lor. În cele mai multe cazuri, micuţii ajung în centrele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor sau în grija asistenţilor maternali. „În acest moment, la DGASPC Teleorman avem 365 de copii care locuiesc în centrele noastre şi aproximativ 300 sunt în plasament la asistenţi maternali”, ne-a spus Floarea Alesu, directorul instituţiei. Reprezentanţii direcţiei încearcă să le găsească familii adoptive micuţilor instituţionalizaţi, iar anul trecut 40 de familii din Teleorman care nu puteau avea copii au adoptat câte unul. „Anul trecut, am avut 44 de cereri şi s-au concretizat 40. În acest moment, avem pe lista de aşteptare alte 40 de familii care şi-au exprimat intenţia că vor să înfieze un copil”, a mai spus directoarea. Conducerea instituţiei susţine că la capitolul adopţii, judeţul nostru nu se situează nici în fruntea, dar nici la coada clasamentului pe ţară. Numărul de adopţii care se fac în Teleorman plasează judeţul pe la mijlocul clasamentului.
 

Două perechi de gemeni şi-au găsit părinţi anul trecut
Reprezentanţii DGASPC susţin că majoritatea celor care vin să adopte un copil sunt persoane trecute de prima tinereţe şi nu îţi doresc bebeluşi. „Majoritatea copiilor adoptaţi au avut vârste cuprinse între 5 şi 10 ani. Părinţii care vin la noi nu iau copiii din faşă, pentru că se gândesc că au o vârstă înaintată şi e mai bine ca şi copilul să fie un pic mai măricel. Două perechi de gemeni, unii de 5 ani şi alţii de 7 ani şi-au găsit familii în 2010. De asemenea, mai avem acum în lucru un dosar, în care o familie va lua un copil de 10 ani”, ne-a mai spus Floarea Alesu.
Mamele şi asistenţii sociali pun probleme la adopţii
Când reprezentanţii DGASPC găsesc o familie adoptivă pentru un copil, întâmpină probleme atunci când cer acordul mamelor. „Ne lovim foarte des de refuzul mamelor atunci când noi găsim o familie pentru un copilaş. Deşi nu vor să îi îngrijească, acestea nici nu vor să îi dea spre adopţie”, spunea directoarea. Un alt obstacol care împiedică de multe ori adopţia îl reprezintă şi asistenţii maternali, care se ataşează de copii şi nu vor să îi mai lase. „Am mai întâmpinat probleme la asistenţii maternali. După ce îi cresc ani buni în casele lor şi îi tratează ca pe proprii lor copii, asistenţii maternali se despart cu greu de ei. La rândul lor şi copii care sunt în plasament la aceştia, când le spunem că le-am găsit familii zic că nu vor să plece din locuinţele celor care le spun mamă şi tată”, a mai spus Floarea Alesu.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite