FOTO REPORTAJ Sapă după fier vechi ca să trăiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sapă după fier vechi ca să trăiască
Sapă după fier vechi ca să trăiască

Locul unde în fiecare an are loc bâlciul din Alexandria a devenit loc de “pelerinaj” pentru locuitorii de la marginea municipiului care-şi duc traiul din vânzarea de fier vechi. Căutătorii de fier vechi au transformat terenul din acea zonă într-un adevărat şantier în construcţii, cu gropi adânci de peste un metru. Totul pentru a găsi câte o bucată de fier pe care apoi îl vinde cu 60 de bani kilogramul.

Căutătorii de fier vechi au distrus terenul pe care are loc în fiecare an bâlciul din Alexandria. Persoane de toate vârstele, de la copii la bătrâni, răscolesc zilnic prin moloz pentru a aduna şi cea mai mică bucăţică de fier.

image

Printre zecile de gropi adânci de peste un metru, azi-dimineaţă l-am găsit la “lucru” pe Georgel. Acesta era dotat corespunzător pentru munca pe care o presta: sapă, cazma şi târnăcop. Dacă la început s-a temut de aparatul de fotografiat, după câteva minute de discuţii şi o ţigare “şpagă” ne-a spus povestea vieţii lui. Aşa am aflat că are doi copii acasă şi caută zilnic prin pământ după fier vechi pentru că asta este singura lui sursă de venit.

image

“Nu vin aici de drag. Trag ca sclavul câte 5 ore pentru 3-4 kilograme de fier vechi (60 – 80 de bani kilogramul n.r.). Tot atât mi-ar lua să fac şi o şapă din beton, dar unde să muncesc pe criza asta? Nimeni nu te angajează. Trebuie să fac ceva să produc măcar banii de pâine”, ne-a spus Georgel în timp ce dădea cu târnăcopul.

image

Din păcate, în urma lor rămâne un peisaj dezolant, cu zeci de gropi neacoperite. Despre “arheologii” de fier a aflat şi primarul Alexandriei, Victor Drăguşin. Acesta le-a interzis să mai caute “aurul” în acea zonă pentru a nu pune şi mai mult în pericol desfăşurarea bâlciului anual.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite