Cardurile europene de sănătate sunt la mare căutare vara! Aproximativ 1000 de teleormăneni au solicitat un astfel de document

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul care oferă dreptul de a beneficia de servicii medicale pe teritoriul ţărilor membre ale Uniunii Europene a fost solicitat în acest an de aproximativ 1.000 de asiguraţi teleormăneni. Solicitările au crescut în sezonul estival pentru că tot mai mulţi teleormăneni optează pentru a-şi petrece vacanţa de vară în străinătate.

De la începutul anului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Teleorman a eliberat aproximativ 1.000 de carduri europene de sănătate. Acestea oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale de necesitate pe perioada şederii temporare pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene.

Pe baza acestui document nu se pot solicita tratamente pentru afecţiuni preexistente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.

Cum se obţine şi la ce vă trebuie cardul european de sănătate?

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este gratuit. Pentru a-l solicita, luaţi legătura cu casa de asigurări de sănătate. Doar cetăţenii asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de sănătate au dreptul la acest card.

Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării.

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia. De menţionat că posesorii cardului european de sănătate au dreptul la egalitate de tratament chiar dacă nu au la ei cardul de sănătate. Totuşi, pot fi nevoiţi să contactateze asiguratorul, pentru a solicita o adeverinţă provizorie prin fax sau e-mail.

În anumite ţări, îngrijirile medicale sunt gratuite. În altele, pacientul trebuie să achite facturile, însă suma îi va fi rambursată, parţial sau integral.
Cardul acoperă, de asemenea, asistenţa acordată femeilor însărcinate şi asigură continuitatea tratamentului în cazul bolnavilor cronici (ex. pacienţii care suferă de astm, diabet sau cancer). Reţineţi însă că pentru anumite servicii specializate, cum ar fi dializa, unitatea medicală trebuie contactată din timp.

În plus, este posibil să vi se solicite achitarea integrală a costurilor, urmând să solicitaţi rambursarea la întoarcerea în ţară.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite