Grupare specializată în comiterea de înşelăciuni prin SMS a fost destructurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de SMS-uri sunt, de cele mai multe ori, înşelătoare
Astfel de SMS-uri sunt, de cele mai multe ori, înşelătoare

O grupare specializată în comiterea de înşelăciuni prin mesaje telefonice frauduloase a fost destructurată. Poliţiştii teleormăneni au reţinut şase persoane, printre care şi o minoră de 17 ani, care au reuşit să înşele 12 victime transmiţându-le prin mesaje şi apeluri telefonice repetate că sunt câştigători ai unor premii consistente în bani. Prejudiciul creat celor 12 persoane se ridică la suma de 88.000 lei.

Şase persoane au fost reţinute de poliţiştii teleormăneni pentru înşelăciune prin mesaje telefonice. În baza mandatelor de percheziţie emise de magistraţi, poliţiştii din Roşiorii de Vede au efectuat două percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în comuna Afumaţi, judeţul Ilfov şi au pus în aplicare cinci mandate de aducere, într-un caz privind comiterea de înşelăciuni prin mesaje telefonice frauduloase.

Şase persoane sunt cercetate de poliţişti sub aspectul comiterii mai multor infracţiuni de înşelăciune prin folosirea de nume şi calităţi mincinoase, constând în aceea că au indus în eroare 12 părţi vătămate, transmiţându-le prin mesaje şi apeluri telefonice repetate că sunt câştigători ai unor premii consistente în bani, solicitând acestora să achite o serie de taxe pentru intrarea în posesia premiilor. Prejudiciul creat celor 12 persoane se ridică la suma de 88.000 lei.

Cu ocazia percheziţiilor poliţiştii au descoperit şi ridicat telefoane mobile şi cartele telefonice. De asemenea, la locuinţa unuia dintre suspecţi a fost găsită şi o cantitate de substanţe stupefiante, destinate consumului propriu.

Trei dintre suspecţi – C. Ragnar de 31 ani din comuna Fundeni, jud. Călăraşi, C. Vasile de 43 ani din municipiul Bucureşti şi L. Codruţ de 25 ani din comuna Roata de Jos, jud. Girugiu – se aflau deja sub o măsură privativă de liberatet, fiind arestaţi în altă cauză. Ceilalţi trei suspecţi – C. Ionel de 25 ani, R. Mihăiţă de 32 ani, ambii din comuna Afumaţi, jud. Ilfov şi o minoră de 17 ani din municipiul Bucureşti au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, iar ulterior instanţa de judecată a emis mandate de arestare preventivă pentru cei doi bărbaţi, stabilind ca minora să fie judecată în stare de libertate.

Modul de operare

Infractorii trimit mesaje de tip text (sms) în cadrul reţelelor de telefonie mobilă, cu anunţuri privind câştigarea unor sume mari de bani sau bunuri de valoare (autoturisme, produse electronice, electrocasnice, excursii în străinătate etc.), de multe ori fiind oferit şi un cod unic de înregistrare.

Potenţiala victimă este invitată să sune la un anumit număr de telefon unde trebuie să comunice numărul unic pentru a fi validat ca şi câştigător, însă trebuie să achite şi o taxă de curierat / notariat etc. În alte cazuri victimei i se solicită să transmită coduri de reîncărcare pentru cartele telefonice preplătite.

De cele mai multe ori infractorii folosesc, în mesajele text trimise în acest mod, denumirile unor firme cunoscute şi încearcă să reducă vigilenţa victimelor făcând referire la existenţa unor aprobări / avize / acorduri din partea autorităţilor statului (poliţie, finanţe publice etc.).

În alte situaţii, victimelor li se cere să comunice sau să modifice datele personale (conturi bancare, coduri de acces, parole) prin mesaje sms sau e-mail. În toate aceste cazuri riscaţi ca parolele şi codurile de acces să ajungă la îndemâna altor persoane care apoi să vă sustragă banii din cont.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude poliţia vă recomandă să nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs / sondaj organizat de o firmă, chiar dacă aceasta este de renume şi cu o puternică reputaţie. Nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau altui bun, la care aţi fost anunţat câştigător.

Trebuie să ştiţi că nici o societate bancară, de telefonie fixă / mobilă, cablu tv, internet, apă, canal, energie electrică sau alt prestator de servicii nu solicită date personale ale clienţilor prin sms, mms, telefonic sau e-mail. În cazul în care primiţi astfel de „oferte” nu le daţi curs şi sesizaţi acest lucru poliţiştilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite