Marţi 13 - superstiţie sau adevăr?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi 13, pisica neagră, sau împrumutatul banilor după lăsarea întunericului. Acestea sunt doar câteva dintre superstiţiile care îi fac pe teleormăneni să se teamă şi să-şi scuipe în sân. Iar când 13 cade într-o zi de marţi, majoritatea se aşteaptă să se întâmple lucruri foarte rele. Aceste gânduri, însă, sunt cele care ne influenţează negativ, avertizează specialiştii.

Există oameni care au din naştere o puternică înclinaţie spre superstiţie, astfel încât ajung să facă tot felul de asocieri între anumite evenimente şi diferite semne reale sau imaginare, practic îşi crează propriile superstiţii. Cei mai mulţi însă sunt doar influenţabili, îi ascultă pe cei din jurul lor vorbind cu multă hotărâre despre o superstiţie oarecare şi ajung să şi-o însuşească şi ei.

Superstiţiile s-au născut din simple coincidenţe, neputinţă sau uneori voiţă, a omului de a-şi explica anumite pierderi, eşecuri, nereuşite pe care le pune pe seama ghinionului. Dacă, de exemplu o persoană pleacă la cumpărături într-o zi de marţi, sau 13 şi uită acasă portofelul, pune această problemă pe seama zilei şi mai puţin pe faptul că este distrat şi are mintea ocupată cu altceva.

Oamenii se consideră ghinionişti din fire şi îşi trăiesc viaţa după aceste coordonate negative. Iar când şi superstiţiile îşi fac bine simţită prezenţa în aproape orice familie de români, viaţa noastră se schimbă în funcţie de ziua din calendar, de culoarea blănii unui animal sau de momentul din zi. Şi dacă, de exemplu, de pisica neagră trecem sau scăpam cu bine şi de ziua de 13, ce ne facem când avem de-a face cu Marţi 13? Această dată îi face pe mulţi să tremure, unii oameni evitând chiar să iasă din casă.

Psihologii spun, însă, că gândurile negative şi superstiţiile sunt tocmai cele care ne afectează negativ viaţa. "Superstiţiile ne pot influenţa negativ, dar sunt totuşi bune pentru că ne pot ajuta să fim mai atenţi în ziua respectivă", ne-a declarat Marinela Bădaie, psiholog.

Dacă aţi trecut cu bine de ziua de marţi 13, felicitări. Dacă nu, nu este nevoie să faceţi vreo incantaţie, ci pur şi simplu, data viitoare trebuie să gândiţi pozitiv.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite