Suntem în Săptămâna Mare. Diseară mergem la Denii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortodocşii au intrat de astăzi, în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Aceasta este ultima săptămână a Postului Paştelui şi marchează perioada dintre Florii şi Învierea Domnului. În fiecare seară a Săptămânii Mari, credincioşii merg la Denie. În această seară preoţii oficiază slujba despre Pilda celor zece fecioare.

De astăzi până la Înviere se mănâncă doar seara, numai pâine şi apă în primele trei zile. În Joia Mare se ţine post, iar în Vinerea Mare şi în Sâmbăta Mare - post negru.  De asemenea, în Săptămâna Patimilor se face curăţenie generală în gospodării, pentru ca Învierea lui Hristos să fie întâmpinată cum se cuvine.

În fiecare seară a Săptămânii Mari, credincioşii merg la Denie, o slujbă menită să pregătească enoriaşii pentru a doua zi. Termenul „denie“ provine din slavonă şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

În această seară, preoţii oficiază slujba despre Pilda celor zece fecioare. Acestea trebuia, conform obiceiului iudaic, să îl aştepte pe mire cu candelele aprinse. În pilda istorisită de Iisus Hristos, dintre cele zece fecioare, doar cinci fuseseră prevăzătoare şi aveau ulei în candele. În momentul venirii mirelui, numai fecioarele înţelepte au putut intra în camera de nuntă, celelalte rămânând afară.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite