Credincioşii roşioreni s-au călcat în picioare să atingă moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii s-au putut închina toată noapte la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul
Credincioşii s-au putut închina toată noapte la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul

Mii de credincioşi au luat parte la procesiunile prilejuite de aducerea Moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din Roşiorii de Vede. Credincioşii s-au putut închina toată noaptea la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul pentru că porţile bisericii Serdăreasa au fost deschise, iar preoţii au oficiat slujbe şi au ţinut

Un eveniment religios deosebit de important a avut loc în acest sfârşit de săptămână la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Roşiorii de Vede. Credincioşii roşioreni s-au putut închina, la ei în oraş, la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse de la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Sfântul Grigorie Decapolitul a provenit dintr-o familie înstărită. La vârsta de 8 ani a fost dat la şcaoală, dovedind dragoste faţă de învăţătură şi felul de viaţă al monarhilor. Revenind în sânul familiei, ducea o viaţă simplă, fără fast, deşi părinţii îl îndemnau la un astfel de trai. El frecventa biserica, citea Sfânta Scriptură şi adesea se retrăgea în locuri liniştite unde stăruia în rugăciune către Dumnezeu, pentru a-l face adevăratul slujitor al Său.
La apusul vieţii sale, mormântul i-a devenit repede loc de pelerinaj, datorită minunilor ce se săvârşeau de la el, astfel că sfintele sale moaşte au fost dezgropate şi puse într-o raclă, pentru a fi cinstite după bună cuviinţă.

Moaştele Sfântului au stat la mănăstirea din Constantinopul până în anul 1453; de aici ele au fost luate de un demnitar, iar de la acesta, în anul 1498, le-a preluat banul Barbu Craiovescu şi le-a adus la Mănăstirea Bistriţa, ctitorie a sa. Racla de argint aurit în care se găsesc moaştele sfântului este opera unor meşteri din Braşov şi poartă o inscripţie din anul 1656.

Ales în ceata sfinţilor lui Dumnezeu, Sfantul Grigorie Decapolitul s-a bucurat şi se bucură în continuare de o cinstire deosebită printre credincioşii Bisericii Ortodoxe Române.

Din Roşiorii de Vede moaştele au plecat spre comuna Ţigăneşti, acolo unde vor sta până mâine, 23 aprilie, când toţi creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al cărei hram îl poartă şi Mănăstirea din Ţigăneşti.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite