Sâmbăta Mare – obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima zi a Postului de Paşte, cunoscută drept Sâmbăta Mare, creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorarea cu sufletul la iad. La finalul acestei zile credincioşii vor lua parte la slujba de Înviere şi vor rosti: “Hristos a Înviat!”.

Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea marii sărbatori a Paştelui. Astăzi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca la sfârşitul acestei zile să ia parte la slujba de Înviere. La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu credincioşii şi toţi cei veniţi la slujbă vor lua lumină vor asculta Sfânta Evanghelie. După răspândirea luminii sfinte, slujba continuă până spre dimineaţă. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii
În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul şi în această zi se prepară bucatele tradiţionale: drobul, friptura şi borşul de miel. Înainte de slujba de înviere, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, care urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot.

În privinţa superstiţiilor, se spune că “daca vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti”.

Bărbaţii trebuie să ştie că, în ultima zi a Postului Paştelui, adică astăzi, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. “Numai atuncea poate să îşi bată bărbatul, dar e mare păcat că nu îşi dă seama câtă vlagă zace în ea, pentru că este prea ocupată cu bucătăreala”.

Superstiţia următoare se derulează pe principiul “nu faceţi aşa ceva decât acasă”, asta dacă nu rveţi să aveţi problem cu poliţia. Daca vrei să furi fără a fi prins în tot restul anului, este musai să furi ceva în noaptea de Paşte. În acelaşi timp, ca să nu şi se fure nimic, este bine să nu dai nimic din casă în Sâmbăta Mare.

Pentru ca toti membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr.

Dacă te împiedici în drumul spre biserică, în noaptea de Înviere, îţi va merge prost tot anul.

Dacă ai probleme cu dantura, atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul. Când ajungi acasă de la slujba de Înviere, nu este bine să mănânci carne, ca să nu vină lupii la vite, nici ouă, ca să nu îţi miroasă gura în tot anul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite