Ştefan Spătaru, cel mai bun matematician din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Spătaru a câştigat medalia de aur la Balcaniada de Matematică din acest an. Olimpicul internaţional de la Alexandria va merge la un liceu de elită din Bucureşti şi visează să ajungă la o universitate din străinătate.

Ştefan Spătaru a fost atras de matematică de la vârsta de trei ani. Părinţii i-au intuit înclinaţia către acest domeniu şi l-au spijinit de la bun început. „Era fascinat de cifre de la trei ani. Îmi amintesc că eram la mare când era el avea vreo trei ani şi era efectiv fascinat de calculele pe care le făcea ospătarul când mergeam la masă”, povesteşte tatăl lui Ştefan. Înclinaţia şi darul băiatului către matematică s-a confimat încă din clasa I, când Ştefan a participat la un concurs de matematică destinat copiilor mai mari şi a luat cel mai mare punctaj. În clasa I când colegii lui învăţau adunări şi scăderi fără trecere peste ordin, Ştefan efectua calcule cu sute şi mii. Sprijinit de părinţi, îndrumat de profesori, Ştefan a început să câştige competiţie după competiţie. „La Concursul European de Matematică Aplicată, «Cangurul» am luat locul I în fiecare an. La gimnaziu am participat la diverse competiţii, la matematică şi fizică, sub îndrumarea profesorilor Tudor Cristea şi Cristea Armeanu”, spune Ştefan.

Olimpic naţional la matematică şi fizică şi elev de nota 10 pe linie

În clasa a VI-a a reuşit să obţină locul I la faza naţională a olimpiadei de matematică şi medalia de aur la etapa naţională a olimpiadei de matematică , organizată de Societatea de Ştiinţe Matematice din România. La toate competiţiile, judeţene sau naţionale, Ştefan Spătaru a confirmat priceperea lui. Anul acesta, deşi s-a pregătit temeinic pentru Evaluarea naţională a continuat să meargă la concursuri. A câştigat din nou locul I la olimpiada naţională de matematică şi locul II la olimpiada naţională de fizică Nu a neglijat nici şcoala, absolvind clasa a VIII-a cu 10 pe linie. Fiind olimpic naţional a susţinut Evaluarea Naţională într-o sesiune specială, obţinând o medie cu care poate intre la orice liceu din România. Dintre toţi olimpicii din ţară care au susţinut Evaluarea Naţională în sesiunea specială de la Cluj, Ştefan a luat cea mai mare notă la limba română.

Aur la Balcaniadă

După ce anul trecut Ştefan a mers la Balcaniada de matematică şi a luat medalia de argint, anul acesta a plecat la Balcaniada din Cipru ca să îşi ia revanşa. A făcut parte din lotul naţional format din şase elevi străluciţi şi s-a „luptat” cu matematicieni din 15 state. „A dat şase teste preliminare, eliminatorii, cu elevi de clasa a IX-a mai mari ca el şi i-a învins pe toţi”, spune tatăl lui Ştefan. A luat medalia de aur şi consideră că această performanţă este cea mai mare realizare a lui de până acum.
Merge la Liceul Internaţional de Informatică
Ştefan Spătaru a fost contactat de reprezentanţii Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti încă de anul trecut. „Am fost contactat să mă transfer din clasa a VIII-a, dar i-am refuzat pentru că eu am considerat că profesorii de la Şcoala „Mihai Viteazul” m-au pregătit foarte bine”, spune băiatul. Acum, după ce a absolvit clasa a VIII-a va merge la acest liceu de elită din capitală. În ceea ce priveşte planurile de vitor, Ştefan se gândeşte la o universitate de prestigiu din afara ţării. „Poate va fi Harvard sau altă universitate de prestigiu. Poate voi pleca de la început sau mai târziu, cu bursă”, spune tânărul de 15 ani.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Câte ore ai lucrat pe zi la matematică ca să ajungi la asemenea performanţe ?

„În afară de teme, am lucrat şi câte 4-5 ore pe zi, mai ales în preajma concursurilor. În timpul şcolii, făceam pregătire după cursuri încă două ore cu profesorul meu”

Cum te relaxezi?

„Joc tenis de câmp. Ies în oraş să mă plimb cu prietenii”.

Ce-i place?

„Îmi place să ascult muzică, să mă întâlnesc cu prieteni şi să mă plimb. Îmi place să rezov probleme de matematică”

Ce nu-i place?

„Nu îmi place violenţa. Nu îmi plac oamenii necinstiţi. Nu îmi place cearta, evit să intru în contact cu oameni necinstiţi”.

PROFIL

Născut: 11 ianuarie 1996
Studii: Elev în clasa a VIII-a la Şcoala "Mihai Viteazul" din Alexandria
Ocupaţie: elev
Familie: este singur la părinţi

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite