Şomerii care nu vor să muncească vor rămâne fără indemnizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto arhiva
foto arhiva

Şomerii care s-au mulţumit până acum cu indemnizaţia dată de stat şi au refuzat locurile de muncă şi cursurile de formare oferite de AJOFM Teleorman, trebuie să-şi revizuiască atitudinea.OUG  108/2010, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010 prevede faptul că şomerii care vor refuza job-urile sau cursurile de formare oferite de agenţie, vor rămâne fără indemnizaţie.

2011 nu aduce veşti bune pentru cei peste 18.000 de şomeri teleormăneni. „ De la începutul acestui an se aplică prevederile OUG 108/2010 care modifică şi completează Legea 76/2002, privind  sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Una dintre  prevederi se referă la faptul că, de la 1 ianuarie 2011 calculul indemnizaţiei de şomaj va fi raportat la indicatorul social de referinţă în vigoare”, a declarat Iuliana Bădică, purtător de cuvânt al AJOFM Teleorman. Cum indicatorul social de referinţă este în prezent de 500 de lei, şomerii teleormăneni vor primi indemnizaţie de doar 375 de lei pe lună.
„Cealaltă prevedere  spune că persoanele care refuză nejustificat un loc de muncă, potrivit pregătirii sau nivelului studiilor , precum şi participarea  la cursuri pentru stimularea ocupării şi formării profesionale, nu vor mai primi indemnizaţia de şomaj, sau le va înceta aceasta, dacă sunt în plată”, a mai declarat Iuliana Bădică, purtător de cuvânt la AJOFM Teleorman. Practic, şomerii teleormăneni vor fi nevoiţi să accepte job-uri şi în alte oraşe, aflate aflate chiar şi la distanţe mai mari de 50 de kilometri. Şomerii aflaţi în plată, au primit cele cele două prevederi anunţate de AJOFM  Teleorman cu mare nemulţumire. „ După ce că luam bani puţini, în jur de 400 de lei, acum nu mai luăm nici atât. În plus o să ne oblige să ne ducem la muncă, chiar şi în alt oraş. Nu se poate aşa ceva. Nu o să putem face nici naveta până acolo cu cât oferă angajatorii, adică salariul minim pe economie”, ne-a spus Stelian Dună, de 43 de ani.

Şomerii vor trebui să meargă la cursuri ca să îşi păstreze banii

Chiar şi la 50 de ani, şomerii trebuie să accepte recalificarea profesională, altfel vor rămâne fără bani. Din statistica AJOFM Teleorman reiese că, în 2010, în ciuda ofertei mari de cursuri de formare profesională, şomerii teleormăneni nu s-au înghesuit.  La cele 44 de cursuri organizate în 2010, prin AJOFM Teleorman, au participat doar 689 de cursanţi, deşi agenţia îşi propusese un număr de 1286 cursanţi. Cele mai căutate cursuri au fost cele de bucătar, vânzător mărfuri alimentare, comunicare în limba engleză şi instalatori.
AJOFM va oferi şi în 2011 tot atâtea cursuri de formare, dar se estimează că numărul participanţilor va fi mai mari, având în vedere sancţiunile prevăzute de OUG 108/2010 pentru cei care refuză cursurile. De teamă că vor pierde banii , dar şi cu speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă, şomerii teleormăneni se pregătesc să meargă la cursuri. Luciana Florea, de 50 de ani, se gândeşte la recalificare : „ Am lucrat ca vânzătoare, nu mă mai angajează nimeni la vârsta asta, o să încerc cursuri în alt domeniu. Dar la vârsta mea, nici nu ştiu ce să aleg”, ne-a spus şomera de 50 de ani.



Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite