Scandal fără precedent la biserica din Buzescu! (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liturghia de duminică de la biserica din Buzescu a fost din nou una cu huiduieli, în condiţiile în care aproape 100 de săteni au protestat din nou  împotriva celor doi preoţi Moşu.Buzeştenii au întocmit un memoriu cu peste 1000 de semnături prin care solicită Episcopiei aducerea preotului Dragoş Ivănescu înapoi şi mutarea preoţilor Ciprian şi Dan Moşu .

Oamenii au venit de dimineaţă la biserică decişi să pună lacătul pe lăcaş, însă n-au mai putut face acest lucru pentru că preoţii Moşu le-au anticipat mişcarea şi s-au instalat în altar de la ora 6.00. Chiar şi aşa, slujba de duminică nu a fost una normal.  La liturghia ţinută în lăcaş de Dan şi Ciprian Moşu, alături de noul preot Sorin Popa au participat 10 enoriaşi, în vreme ce peste 100 de persoane huiduiau la uşa bisericii. Protestatarii au venit să ceară încă o dată aducerea preotului Dragoş înapoi şi mutarea preoţilor Moşu, deşi fuseseră chemaţi la poliţie cu o zi înainte şi avertizaţi că vor fi amendaţi dacă mai continuă scandalul. “ Ne-au chemat la poliţie pentru că preoţii au depus plângere împotriva noastră. Ni s-a spus să nu mai facem gălăgie că ne amendează. Dar noi nu ne lăsăm pentru că vrem să ne fie respectată dorinţa”, ne-a spus Anghel Lazăr, un sătean.
În mijlocul oamenilor s-a aflat şi Valentin Trăistaru primarul comunei Buzescu, venit la biserică pentru a aplana conflictul. După slujbă, între oamenii revoltaţi şi preoţii acuzaţi a avut loc o tentativă de discuţie, chiar în faţa altarului, care însă a degenerat într-un schimb de replici dure. “ Nu vrem să mai slujiţi în biserică. Nu vă mulţumiţi cu puţin, v-aţi îmbogăţit  din taxe şi cotizaţii mari. Chefuiţi în curtea bisericii şi în casa parohială. Întârziaţi la înmormântări. Aveţi maşini luxoase şi staţi mai mult pe la liceele unde predaţi!”, strigau în cor enoriaşii.
Buzeştenii au fost şocaţi să-l audă pe preotul Ciprian Moşu, încercând să respingă acuzaţiile printr-o metodă mai puţin ortodoxă:”Dumnezeu mi-e martor, iar dacă mint ceva să dea Dumnezeu să se aleagă praful de copiii mei (…) Ascultă, băi, femeie, nu ai fost de trei ori la biserică aici şi ai gura mare. O femeie trebuie să tacă în biserică!”.
Toate tentativele de justificare ale preoţilor Moşu nu au făcut decât să îi agite şi mai mult pe săteni. În vreme ce preoţii acuzaţi au spus că nu vor pleca de la biserică , oamenii nemulţumiţi i-au avertizat că numai de slujbe cu huiduieli vor avea parte de acum înainte. Singurul consens la care au ajuns cele două părţi a fost să se prezinte astăzi la Episcopia Alexandriei şi Teleormanului pentru medierea conflictului. Buzeştenii merg în faţa PS Galaction Stângă cu memoriul semnat de peste 1000 de oameni.

PS Galaction Stângă suţine că în biserică e ca la armată!

Reporterii ADS Alexandria l-au contactat pe Prea Sfinţitul Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului pentru a îi cere un punct de vedere referitor la scandalul fără precedent de la biserica din Buzescu. “ Preotul Ivănescu a fost transferat disciplinar. În biserică e ca la armată, te supui regulamentului.Biserica este a Episcopiei şi Episcopia decide  ce preoţi slujesc în biserică, nu enoriaşii. Ei au preot în sat, nu e nicio problemă”, a declarat PS Galaction Stângă.

UPDATE! Enoriaşii au depus memoriul dar nu au ajuns în faţa PS Galaction Stângă

Zece locuitori ai comunei Buzescu au depus astăzi un memoriu semnat de peste 1000 de oameni la Episcopia Alexandriei şi Teleormanului. Deşi astăzi fusese programată întâlnirea enoriaşilor buzeşteni cu cei doi preoţi Moşu, cu Preotul Dragoş Ivănescu şi cu P.S. Galaction Stângă, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Oamenii au venit, au depus memoriul, atât la protoierie cât şi la episcopie, dar nu a stat nimeni de vorbă cu ei. „Noi am venit cum am stabilit duminică la biserică, să depunem memoriul şi să discutăm cu conducerea Episcopiei. Am înţeles că sunt ocupaţi şi nu pot să stea de vorbă cu noi. Am depus memoriul şi acum aşteptăm un răspuns", a spus Alin Gogoi, un locuitor al comunei Buzescu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite