Produsele de post, un lux pentru alexăndrenii săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un coş cu produse de post care să ajungă până la Crăciun costă  500 de lei
Un coş cu produse de post care să ajungă până la Crăciun costă 500 de lei

Alexăndrenii care ţin post supravieţuiesc cu cartofi, varză sau fasole, pentru că nu îşi permit produsele de post din magazine.La mai toate supermarket-urile şi magazinele de cartier se găsesc produse pe bază de soia, brânză tofu, lapte de post,  salam şi pateu vegetal, dar vânzările sunt mai scăzute cu 30% faţă de anul trecut.

Supermarket-urile au venit cu oferte bogate pentru alexăndrenii intraţi în postul Crăciunului, care vor să găsească în cele 40 de zile de restricţii alimentare, alternative vegetale la carne, lapte şi ouă.   Parizerul vegetal costă în jur de 6-7 lei, pateul vegetal are preţuri cuprinse între 1,4 lei şi 4 lei, soia se vinde la preţuri cuprinse între 1,6 şi 3 lei, laptele de soia costă 12 lei litrul , iaurtul de soia-3 lei,  iar brânza tofu, în funcţie de producător, ajunge şi la 7 sau 9 lei pachetul de 500 de grame. Cârnaţii şi crenwuştii de post, pe bază de soia, au preţuri cuprinse între 7 lei şi 10 lei kilogramul.  Comercianţii spun că preţurile la produsele de post nu sunt diferite de cele de anul trecut, dar cu toate acestea, vânzările au scăzut cu aproximativ 30% . „ Nu mai cumpără lumea. Majoritatea celor care ţin post sunt pensionari, care au venituri mici. Cam cu 30% au scăzut vânzăruile”, ne-a spus Tudor Cristescu, reprezentantul unei alimentări din piaţa centrală. Majoritatea cumpărătorilor se plâng că produsele de post au devenit un lux. Ioana Predoi, o pensionară de 67 de ani ţine post de ani buni şi  a studiat preţurile din magazine. Concluzia? „ Nu îmi mai permit anul acesta să introduc în meniul zilnic produsele de post care se vând în supermarket. La 11 lei lei litru de lapte de soia, nu am cum să beau zilnic. Poate o dată sau de două ori pe lună. Brânza mi se pare foarte scumpă. Nu voi lua decât foarte rar, poate o dată pe lună, să mă răsfăţ când iau pensia. În rest, aşa, un pateu sau un parizer vegetal mai iau, că din ăsta mănânc mai multe zile”. Pensionara spune că ar trebui să dea mai mult de jumătate din pensia de 750 de lei pe mâncare de post, ca să poată mânca în fiecare zi semipreparatele din soia sau alte alternative vegetale. Un coş cu produse de post, care să ajungă de acum până la Crăciun, costă peste 500 de lei. Raţia zilnică ar însemna trei cutii de pateu, o brânză tofu , un lapte de soia şi o pungă cu soia felii sau granule, plus salam de biscuiţi sau cornuleţe de post, fructe şi legume, adică aproximativ 30 de lei pe zi.

Cartofi, fasolea şi varza sunt mai accesibile


Alternativa mai ieftină la preparatele de post din galantare sunt legumele şi fructele de pe tarabele din piaţă. Majoritatea celor care ţin post recunosc că depăşesc zilele de restricţii alimentare apelând la cartofi, fasole şi varză. Un kilogram de cartofi se vinde cu 2-2,5 lei, unul de fasole cu 6 lei, iar unul de varză cu 1,5 lei. „ De post obişnuiesc să fac mâncare de cartofi, de fasole sau varză. Doar din când în când mai cumpăr salam de soia sau brânză, cam o dată de două ori pe lună”, recunoaşte Dragomir Putineanu de 48 de ani.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite