Primăriile, obligate să-şi publice on-line bugetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea prevede ca toate primăriile din judeţ să-şi facă public bugetul pe Internet, deşi mai mult de jumătate dintre ele nu au site-uri. Termenul-limită pentru înfiinţarea site-urilor este 8 aprilie, iar primarii care nu respectă această dată riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Doar o treime din localităţile din Teleorman au, în acest moment, site-uri. În condiţiile în care, în mediul rural, internetul este un lucru rar, primăriile de la ţară nu au considerat o prioritate crearea unei pagini de internet. Legea, însă, nu le dă pace. Potrivit unei prevederi legale din ianuarie 2011, înfiinţarea unui site propriu a devenit obligativitate pentru toate primăriile. Termenul-limită până la care administraţiile trebuie să-şi creeze site-uri este 8 aprilie, iar cele care nu vor respecta această dată, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Edilii din Teleorman au aflat recent de noua obligaţie şi , pe ultima sută de metri, înainte de expirarea termenului-limită, fac demersuri pentru înfiinţarea site-urilor. „Acum ne ocupăm de crearea site-ului. Aceasta este legislaţia, nu avem ce face, trebuie să o respectăm. Trebui să căutăm pe cineva care să se şi ocupe de administrarea site-ului, poate găsim pe cineva la primărie”, ne-a spus Dumitru Ilina, primarul din Crevenicu. „La noi în comună populaţia e îmbătrânită, majoritatea nu au internet. Au doar cei tineri, care sunt la şcoală. În rest, cei bătrâni nici nu ştiu ce înseamnă internet”, mai spune primarul.

Site pentru 8 internauţi

Din cei aproximativ 1.800 de locuitori ai comunei Ciuperceni, doar 8 au internet şi ar putea consulta on-line bugetul. Pentru ei, primăria se ocupă zilele acestea să îşi facă pagină de internet. „Ne ocupăm de treaba asta. Ne-am interesat să vedem cât costă. Am zis că dacă ne ajunge la câteva zeci de milioane de lei vechi nu facem, pentru că nu ne permitem. La bugetul nostru de criză contează şi 100 de lei. Avem alte priorităţi în comună, nici pe alea nu reuşim să le rezolvăm”,  spune primarul  Anghel Gâdea.  Primăria Ciuperceni va cheltui aproximativ 1.200 de lei pentru a-şi face site pe care să publice bugetul local pe care îl vor putea consulat doar cele 8 familii din sat care au internet. „Nu cred că se justifică cheltuiala pentru cele 8 familii” , ne-a mai spus primarul din Ciuperceni.
Nici la Săceni, comună cu 1400 de locuitori, înfiinţarea unui site nu a fost până acum prioritate a primăriei. Odată prevederea devenită obligaţie primăria a început demersuri pentru crearea paginii de internet „Am făcut demersuri cu o firmă să ne înregistrăm în registrul primăriilor. Avem vreo 30 de gospodării în comună cu internet”, ne-a spus Dan Radu, angajat al primăriei Săceni.

Cifră

32
din cele 97 de localităţi din Teleorman au site-uri funcţionale în acest moment.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite